Kutsehariduse buum sunnib õppekoha baasmaksumust vähendama

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Tuleval aastal on kutseõppeasutuste koolituskoha baasmaksumus tänavusest ligi kuue protsendi võrra väiksem, sest õppijaid on ootamatult rohkem kui raha.

Määruse eelnõu sätestab 2010. aastaks kutseõppeasutuse koolituskoha baasmaksumuseks 19 745 krooni. Võrreldes käesoleva aastaga on koolituskoha baasmaksumust vähendatud 5,8 protsendi võrra.

Kutseõppeasutuse poolt vanglas korraldatava kutseõppe koolituskoha baasmaksumuseks 16 905 krooni.

Haridus- ja teadusministeeriumi kutse- ja täiskasvanuhariduse osakonna kutsehariduse talituse juhataja Kalle Toom selgitas, et õppekoha baasmaksumuse vähendamise põhjus on sellesügisene ootamatult suur tung kutsekoolidesse. Tema sõnul võib tuleval aastal tekkida kurioosne olukord, kus kutseõppeasutustes on riikliku koolitustellimuse täituvus üle 100 protsendi.

«Lihtsalt raha ei ole nii palju kui õppijaid,» tõdes Toom. Tema sõnul reguleerib ministeerium olukorda baasmaksumuse vähendamise abil, kuid see vähendamine pole drastiline. «Ega koolid ei suhtu vastutustundetult ning kui nad oma eelarve kätte saavad ja näevad, et see kõiki nende vastuvõetud õppijaid ei kata, siis ega nad kedagi ju välja viskama ei hakka,» tõdes Toom.

Määrus eelnõus seisab, et baasmaksumuse vähendamine toob eriti väiksematele kutseõppeasutustele kaasa raskused õppeasutuste haldamisel ja majanduskulude katmisel.

«Neid raskusi on juba praegu,» ütles Toom. Eks me peame sellega järgmise aasta eelarve juures arvestama, et ükski koolidest välja ei sureks.» Ta rõhutas, et koolivõrgu kokkutõmbamise aeg on kutsehariduses läbi ja seega pole vaja karta, et ükski kutseõppeasutus rahapuudusel uksi sulgema hakkaks.

Kutseõppeasutuse koolituskoha baasmaksumust sätestav määrus rakendub alates 1. jaanuarist 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles