Paavst: pihitool ei ole piinakamber

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Franciscus
Paavst Franciscus Foto: SCANPIX

Paavst Franciscus sõnas, et katoliku kirik peab ajaga kaasas käima ning vabanema vandest kivistunud dogmadest.

Franciscuse arvates peab kirik muutuma leebemaks või selle moraalne alus kukub lõpuks kokku nagu kaardimaja, edastab Reuters.

«Katoliku kirik on loonud väikeste asjade põhjalt väga karmid piirangud. Pihitool ei ole piinakamber, vaid koht, kus jumala arm kannustab meid olema veelgi parem,» selgitas paavst.

Paavst andis intervjuu Itaalia jesuiitlikule väljaandele La Civilta Cattolica. Tegemist oli ta esimese intervjuuga alates paavstiks saamisest.

Franciscus loodab, et katoliku preestrid muutuvad inimsõbralikumaks ning loobuvad nii palju kui võimalik külmast ja dogmaatilisest bürokraatiast.

«Naised mängivad tähtsat rolli ja ka nemad on otsuste langetajad,» sõnas paavst, kuid ei selgitanud, kas see võis käia võimalike tulevaste naispreestrite kohta.

Samuti käsitles paavst abordi ja homoseksuaalsuse teemat.

Franciscuse sõnul on katoliku kirikul tekkinud kinnisidee abordi, samasooliste abielu ja beebipillide suhtes ning neis küsimustes tuleks loobuda kitsarinnalisusest.

«Kui keegi küsiks minult provokatiivselt, et kuidas ma suhtun homoseksuaalsusesse, siis vastaksin talle küsimusega. Kas jumal armastaks homoseksuaale vähem ja tõukaks nad ära?» küsis paavst.

Paavst on veendunud, et katoliku kirik peab lõdvendama haaret ka abordi ja rasestumisvastaste vahendite kasutamise suhtes.

Franciscusest sai paavst selle aasta märtsis. Ta poliitika ja seisukohad erinevad kardinaalselt tema eelkäija paavst Benedictus XVI seisukohtadest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles