Madise: valimiskomisjonil ei ole erakondade rahastamise kontrolliks piisavaid volitusi

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülle Madise
Ülle Madise Foto: Liis Treimann

Vabariigi valimiskomisjoni liige Ülle Madise ütles Kuku raadiole antud intervjuus, et loodetavasti otsustab riigikogu ümber ja erakondade rahastamise kontroll ei jää valimiskomisjoni õlule.

Madise ütles, et avalik ootus erakondade rahastamise kontrollimises saab olema suur, kuid komisjonile antud volitustega ei saa mingeid varjatud rahastamise võtteid avastada.

Ta lisas, et vaba ajakirjandus leiab ka tulevikus varjatud rahastamise juhtumeid ja siis avalikkus vaatab kontrollorgani otsa süüdistavalt.

Asja teine külg on Madise sõnul see, et kui komisjon leiab rahastamises midagi kahtlast, teeb ettekirjutuse, siis läheks valimiskomisjon tülli erakondadega ja see hakkab kahjustama valimiste läbiviimist. «Erakondade huviks võib saada komisjoni usaldusväärsuse kahjustamine.»

Madise hinnangul on arusaadav, et valitsus ei soovi rahastamise kontrollimiseks uut organit luua, sest see paisutaks riigiaparaati ja nõuaks raha. Teiste riikide praktika on Madise sõnul see, et erakondade rahastamist kontrollib mõni parlamendi komisjon.

Lõpetuseks märkis Madise, et kui riigikogu otsustab valitsust toetada, siis peab valimiskomisjon kontrollija rolli täitma ja mõne aasta pärast on näha, kas erakondade rahaasjad on muutunud selgemaks või on valimiste usaldusväärsus langenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles