Soome siseminister võtaks vastu 500 süürlast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuuekuune süürlanna Nour, kelle ema ja isa esitasid asüülitaotluse Rootsis.
Kuuekuune süürlanna Nour, kelle ema ja isa esitasid asüülitaotluse Rootsis. Foto: SCANPIX

Soome siseministri Päivi Räsäneni ettepanekul võiks nende riik tuleval aastal vastu võtta 500 pagulast ning tema sõnul oleks odavam ja parem, kui tulijad saadetaks erinevatesse omavalitsustesse üle maa, mitte vastuvõtukeskustesse.


ÜRO pagulaste ülemvoliniku büroo (UNHCR) esitas riikidele palve võtta Süüria pagulasi sisse väljaspool nende tavapäraseid kvoote.

Räsäneni kava kohaselt võetaks 200 süürlast vastu osana Soome pagulaste kvoodist, mis on 750 inimest aastas. 300 verise kodusõja eest pageva süürlase jaoks aga antaks lisakvoot. Saabujatele antaks ka kohe alaline elamisluba.

Kristlike Demokraatide liidrist minister rõhutas, et hoolimata oma majanduslikest raskustest peaks Soome pingutama hädaliste aitamiseks.

Räsäneni ettepaneku peavad heaks kiitma veel valitsus ja teised teemaga seotud ministeeriumid – välis-, töö- ja majandusministeerium.

Räsänen eitas väiteid, justkui oleks Soome Süüria pagulaste suhtes tõrjuvam kui mõni teine riik. «Praegusel hetkel ei saada Soome tagasi ühtki süürlasest asüülitaotlejat,» sõnas ta. «Teisisõnu: need, kes jõuavad meie piirile, saavad varjupaika. See on samasugune praktika nagu Rootsis, mis aga juhtub olema neile ligitõmbavam riik.»

Rootsi on praeguse seisuga vastu võtnud 15 000 süüria asüülitaotlejat. Soome on tänavu saabunud 72 süürlast. Räsäneni sõnul oleks olukord Soomes sama, kui seal oleks juba ees märkimisväärne süüria kogukond.

UNHCRi andmeil on Süüria vägivalla eest välismaale pagenud umbes kaks miljonit inimest. Neist omakorda pooled on lapsed.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles