Gruusia minister õrritab Venemaad Stalini kujuga

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stalini kuju Goris.
Stalini kuju Goris. Foto: Tõnis Valing

Gruusia reintegratsiooniminister Temur Jakobašvili tegi üllatava avalduse, kui lubas Venemaale separatistlike Lõuna-Osseetia ja Abhaasia eest kinkida Goris asuva Jossif Stalini kuju.


«Me vahetaksime Stalini kuju meeleldi Abhaasia ja Osseetia vastu ja annaksime Kuulsuse memoriaali pealekauba,» viitas Iakobašvili diktaatori sünnilinnas Goris asuvale mälestussambale ja Kutaisis õhitud nõukogudeaegsele monumendile, teatas uudisteagentuur GHN.

46 meetri kõrgune betoonist ja pronksist Teises maailmasõjas hukkunud sõduritele pühendatud memoriaal õhiti, et teha ruumi uuele parlamendihoonele, mille president Mihheil Saakašvili plaanib Thbilisist Kutaisisse viia. Gruusia ja Venemaa vahel on monumendi eemaldamine tekitanud aga lisapingeid.

Jakobašvili vastas sellega Venemaa peaministri Vladimir Putini avaldusele, milles valitsusjuht kinnitas, et Kuulsuse memoriaali taastamine ja püstitamine Moskvasse oleks hoop ajaloolise mälu vastase kuriteo toime pannud Gruusia nina pihta.

Kuulsuse memoriaali autor Merab Berdzenišvili on aga avaldanud vastuseisu selle taastamise vastu. Putini hinnangul avaldavad Gruusia võimud memoriaali autorile aga survet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles