Holland: lennukirünnak oli hästi korraldatud, halvasti teostatud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silt hoiatab kõrge terroriohu eest Baltimore'i Washingtoni rahvusvahelisel lennuväljal.
Silt hoiatab kõrge terroriohu eest Baltimore'i Washingtoni rahvusvahelisel lennuväljal. Foto: AFP / Scanpix

Eelmisel nädalal USA reisilennukil nurjatud terrorirünnak oli hästi kavandatud, kuid saamatult ellu viidud, ütles Hollandi siseminister Guusje ter Horst täna.


Meetod ja lõhkeained sarnanesid varasemate rünnakutega, ütles ta pressikonverentsil ja lisas, et neid lõhkeaineid ei olnud lihtne valmistada.

23-aastast Umar Farouk Abdulmutallabit süüdistatakse kavas lasta 25. detsembril õhku Amsterdamist Schipholi lennujaamast Detroiti suundunud Northwest Airlinesi reisilennuk.

«Ettevalmistused rünnakuks reisilennuki NW 253 vastu suunal Amsterdam-Detroit olid üpris professionaalsed, kuid selle teostus oli amatöörlik,» ütles Horst.

«Kasutatud lõhkeainet ei ole kerge valmistada ja see on riskantne,» lisas ta Hollandi võimude uurimisele viidates.

«Tegutsemisviis ja lõhkeaine sarnaneb varasemate rünnakutega,» ütles ta täpsustamata.

Süüdistusdokumentide kohaselt üritas Abdulmutallab lasta õhku Airbus A330 290 inimesega pardal, kasutades seadeldist, mis sisaldas plahvatusohtlikku pentaerütriiti.

Reisijad ja meeskonnaliikmed said temast jagu siis, kui ta aluspükstesse peidetud ainele süstlaga kemikaale lisas, ning hoidsid ära surmava plahvatuse.

Esmaspäeval väitis üks Al-Qaeda haru, et korraldas nurjunud rünnaku ja ähvardas uute rünnakutega Lääne vastu.

Internetis tehtud avalduses väitis rühmitus, et rünnak nurjus «tehnilise vea» tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles