Liitlasvägede sõdureid süüdistatakse koolilaste tapmises

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hiljutine intsident Afganistani kirdeosas Kunari provintsis, mille käigus lasid väidetavalt liitlasvägede sõdurid maha kümme tsiviilisikut, kellest kaheksa olid alaealised kooliõpilased, tõi afgaanid tänavatele meelt avaldama.


Afganistani presidendi Hamid Karzai kantselei uurimustulemuste kohaselt tapeti laupäeval Narangi piirkonnas Kunari provintsis aset leidnud vahejuhtumi käigus ka kaheksa 13-17 aastast kooliõpilast, kelle koalitsioonivägede sõdurid kodudest minema viisid ja seejärel maha lasid, vahendas AFP.

Kaheksa ohvrit olid kuuendast, üheksandast ja kümnendast klassist, üks neist oli külaline ja üks pereliige.

Rahvusvahelised Julgeolekuabijõud (ISAF) on juhtunut eitanud. «Meie tõendusmaterjali kohaselt polnud ohvrite hulgas tsiviilisikuid,» ütles üks anonüümseks jääda soovinud ISAFi esindaja AFP-le.

«Kõik inimesed, kes on väidetavalt surnud, olid kõik võitlemisvanuses mehed,» täpsustas allikas, kelle kinnitusel süüdistatakse vahejuhtumis Ühendriikide eriüksuste võitlejaid, mitte NATO sõdureid.

ISAFi esindaja USA kolonel Wayne Shanks kinnitas ajakirjanikele, et intsidendi asjaolusid uuritakse.

Kunari pealinnas Asadabadis teeniv Ühendriikide kapten Joe Sanfilippo sõnul polnud ükski hukkunutest «süütu», sest isikud olid relvastatud ning tulistasid Ühendriikide ja afgaani sõdurite eriüksust. «Need inimesed tulistasid meid selja tagant ja me pidime vastutule avama, muidu [...] me oleks saanud vigastada,» kommenteeris Sanfilippo.

«On alati kurb, kui keegi sureb, kuid selle juhtumi puhul oli see õigustatud, sest me kaitsesime iseennast,» lisas Sanfilippo, kelle kinnitusel kasutasid ründajad kuut kuni üheksat Kalašnikovi automaati ja ammooniumnitraati, mida Talibani võitlejad kasutavad pommide valmistamisel.

Vahejuhtum tõi tänavatele aga meeleavaldajad, kellest enamik olid pealinnas Kabulis ja Nangahari provintsi pealinnas Jalalabadis õppivad tudengid. Jalalabadis põletati USA lippe ja süüdati ka Ühendriikide presidendi Barack Obama kujutis.

Meeleavaldajad nõudsid pealtnägijate sõnul võõrvägede lahkumist Afganistanist, tsiviilisikute tapmise lõpetamist. Osa protestijaid nõudis surma nii Obamale kui ka välisvägede sõduritele ning võõrvägede lahkumist riigist

ÜRO sel nädalal avalikustatud aruande kohaselt tõusis selle aasta kümne esimese kuuga hukkunud tsiviilisikute arv Afganistanis võrreldes möödunud aasta sama perioodiga 10,8 protsenti 1838-lt hukkunult 2038ni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles