Võidusamba juures mälestatakse Vabadussõjas langenuid

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabadussõja võidusammas
Vabadussõja võidusammas Foto: Mihkel Maripuu

Täna tähistatakse Vabadussõja võidusamba juures 90 aasta möödumist relvarahu sõlmimisest Vabadussõjas ning mälestatakse langenuid minutilise leinaseisakuga.

Relvarahu sõlmimise mälestustseremoonial osalevad riigikogu esinaine Ene Ergma, kaitseminister Jaak Aaviksoo, kaitseväe juhataja kindralleitnant Ants Laaneots, EELK peapiiskop Andres Põder ning vabadusvõitlejate esindajad.

Kell 10.15 võtab võidusamba juures kohad sisse Vahipataljoni auvahtkond, kohal on Eesti Kaitseväe orkester. Täpselt kell 10.30 peetakse üle-Eestiline minutiline leinaseisak ning langenud võitlejate mälestuseks helistatakse kirikukellasid.

Samal ajal toimub Kaitseliidu Tallinna maleva korraldatud mälestustseremoonia ka Tallinna reaalkooli ees asuva Vabadussõjas langenud õpetajate ja õpilaste mälestussamba juures.

1920. aasta 3. jaanuaril kell 10.30 hakkas kehtima Eesti ja Nõukogude Venemaa vaheline vaherahu. 28. novembrist 1918 kuni 3. jaanuarini 1920 kestnud Vabadussõda lõppes Eesti täieliku võiduga. 402 päeva kestnud Vabadussõjas kaotas Eesti langenutena hinnanguliselt 3600-4000 ja haavatutena umbes 14 000 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles