Paljud Guantanamost vabanenud tegelevad taas terrorismiga

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afgaani politseinik Talibani terroristide korraldatud plahvatuses hävinud auto ja vangla juures.
Afgaani politseinik Talibani terroristide korraldatud plahvatuses hävinud auto ja vangla juures. Foto: Xinhua / Photoshot / SCANPIX

Vähemalt 11 Guantanamo vanglast vabastatut on Jeemenis taas Al-Qaeda ridades võitlema asunud, kirjutab ajaleht The Times. See suurendab muret küsimuses, kas Jeemen ikka on suuteline võtma vastu oma ligi sada ikka veel Kuuba vanglas istuvat kodanikku.

Juba praeguseks on selge, et lubatud 22. jaanuariks Obama Guantanamo vanglat suletud ei saa. Praegu on seal veel 198 kinnipeetavat, kellest 91 on pärit Jeemenist. 

Kuus jeemenlast jõudis Kuubalt kodumaale möödunud kuul. Pärast jõululaupäeva pommivandenõud, muretsevad Ühendriikide julgeolekuametnikud veelgi tõsisemalt selle üle, et Jeemenist on saamas terrorismi tähtis tugipunkt.

Paljud vaatlejad pelgavad, et mägine maastik, hõimuühiskond, vaesus ja seadusetus võivad Jeemenist teha uue Afganistani, kus terroristid varjupaika leiavad.

USA valitsuse maikuise hinnangu kohaselt oli 530 tolleks hetkeks Guantanamost lahti lastust 74 asunud pärast seda taas terrorismiga tegelema. Nende seas on näiteks Eesti sõdurite teenistuspaigaks oleva Afganistani Helmandi provintsi Talibani komandör Mullah Zakir.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles