Süüria andis üle esimesed keemiarelvaandmed

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Damaskuse lapsed mängivad sõjapurustusi saanud koolihoovis.
Damaskuse lapsed mängivad sõjapurustusi saanud koolihoovis. Foto: SCANPIX

Süüria alustas oma keemiarelvaarsenali puudutava info edastamist, teatas täna Keemiarelvade Keelustamise Organisatsioon (OPCW).


 OPCW avalduse kohaselt andis Süüria üle esialgse deklaratsiooni oma keemiarelvaarsenalist ning lähipäevadel oodatakse sellele lisa. Ka lükkas OPWC teadmata ajaks edasi esialgu pühapäevaks kavandatud täitevkomitee istungi, kus oli kavas arutada Venemaa ja USA plaani Süüria keemiarelvavarude kontrolli alal võtmiseks ja hävitamiseks.

OPCW esindaja Michael Luhan kinnitas, et tegu oli tõepoolest esialgse deklaratsiooniga, ent ta ei täpsustanud selle sisu, lisas vaid, et organisatsiooni tehniline sekretariaat tegeleb selle uurimisega.

Üks ÜRO diplomaat kinnitas uudisteagentuurile Reuters, et esitati ka täiendavat informatsiooni, ent dokumendid on mahukad ning praegu on käsil nende tõlkimine.

Keemiarelvaandmete üle andmine on osa USA ja Venemaa vahendatavast leppest, mille kohaselt Süüria peab kõik oma keemiarelvad arvele võtma ning seejärel hävitama, et ühineda teiste keemiarelva keelustanud riikidega.

Leppe järgi peab Süüria täieliku nimekirja oma keemiaarsenalist esitama juba homseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles