Reinart: Afganistan on teinud olulisi edusamme

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väino Reinart.
Väino Reinart. Foto: Välisministeerium

Eesti Afganistani-Pakistani eriesindaja Väino Reinart väljendas eile ÜRO julgeolekunõukogus toimunud Afganistani-teemalisel debatil heameelt, et julgeolekuvastutuse üleandmine liitlasvägedelt Afganistanile on seni kulgenud edukalt.

«Kuigi julgeoleku seisukohalt on jätkuvalt veel mitmeid väljakutseid, on Afganistan teinud viimaste aastate jooksul olulisi edusamme kogu riigi üldise arengu seisukohast lähtuvalt,» ütles eriesindaja Reinart.

Reinart tõi olulise arenguna esile Afganistani julgeolekujõudude poolse kontrolli ülevõtmise kogu riigis ning edasiminekut kohalike omavalitsuste tsiviilvastutuse ning lepitusprotsessi osas. «Kõik see on tähtis ka järgmise aasta aprillis Afganistanis toimuvate valimiste ja 2015. aasta kohalike valmiste kontekstis,» rõhutas eriesindaja Reinart ÜRO julgeolekunõukogus. «Loodame, et valimised tulevad vabad ning õiglased, mis on oluliseks tingimuseks rahvusvahelise arenguabi jätkumisele,» lisas ta.

Rahvusvahelise üldsuse toetus on Reinarti sõnul Afganistanile vajalik nii kogu ülemineku protsessi vältel kui ka pärast 2014. aastat. «Pärast liitlasvägede lahkumist vajavad Afganistani julgeolekujõud jätkuvalt väljaõpet ning nõustamist,» sõnas Reinart. Ta kinnitas ka Eesti jätkuvat tuge Afganistanile.

Afganistan on Eestile prioriteetne arengukoostöö sihtriik ning peamised arenguabi valdkonnad on haridus, tervishoid, turvalisus ja head valitsemistavad. «Oleme abiprojektides keskendunud nendele valdkondadele, milles suudame kogemuste ja teadmistega pakkuda kõige rohkem väärtust,» sõnas Eesti eriesindaja Väino Reinart. «Eesti peab arengukoostöö alases tegevuses Afganistanis eriti oluliseks naiste ja laste õiguste eest seismist,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles