Dokfilm: motojõugu liige turvas president Ahtisaarit

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Motoklubi Põrguinglid lipp ja mootorrattad.
Motoklubi Põrguinglid lipp ja mootorrattad. Foto: SCANPIX

Põrguinglid (Hells Angels) praegune täisliige Mara turvas omal ajal Soome presidenti Martti Ahtisaarit, selgub Arto Nybergi dokumentaalfilmist.

Mees räägib YLE toimetajale, et valvas riigipea elu ja tervist augustis 1995 ning märtsis 1996.

Ajaleht Ilta-Sanomat kirjutab täna, et Mara ei kuulunud tollal Põrguingilte ridadesse, kuid oli enne Ahtisaari turvamist tegutsenud motoklubi Iron Hog MC presidendina.

Motoklubide Iron Hog MC ja Overkill MC vahel käis 1990ndatel vägivaldne võitlus, kuna mõlemad tahtsid liituda Põrguinglitega.

«Kui ta saabus turvameeste saatel autoga väravate juurde, siis me saatsime ta telgini, kus ta pidi istuma. Kui ta pidi minema ringkäigule tehasesse, siis kõndisin selle tee ühe teise mehega varem läbi, ülejäänud kaaslased olid ümber. Kui ta sõi, siis seisin sama laua kõrval. Kui ta lahkus, siis saatsin ta autoni,» jutustas Mara.

Nybergi filmis küsitaklse, et kuidas sai sellise taustaga inimene turvata riigipead ja miks ei kontrollinud kaitsepolitsei (SUPO) tema tausta.

YLE 1 näitab dokumentaalfilmi järgmise nädala teisipäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles