Lavrov: Süüria keemiaarsenali hävitamise maksumus on ebaselge

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene välisminister Sergei Lavrov.
Vene välisminister Sergei Lavrov. Foto: SCANPIX

Süüria hinnang, et riigi keemiarelvade hävitamine võib maksma minna miljard dollarit, on ülepakutud, ütles Vene välisminister Sergei Lavrov.

«Me arutasime selle programmi esialgset finantshinnangut meie Ameerika kolleegidega Genfis. Need numbrid olid märkimisväärselt väiksemad. Seega, hinnangu peavad esitama professionaalid,» rääkis Lavrov täna.

Eksperdid peavad minema Süüriasse, et koostada hinnang keemiarelvade hävitamise programmi maksumuse kohta, sõnas Lavrov.

«See saab selgeks pärast seda, kui Keemiarelvade Keelustamise Organisatsiooni (OPCW) eksperdid külastavad Süüriat, uurivad keemiarelvaobjekte, uurivad, kas keemiaarsenali saab likvideerida kohapeal, kasutades mobiilseid vahendeid, mis on kättesaadavad mõnedele riikidele. See nõuab spetsiaalsete rajatiste ehitamist, sarnaselt neile, mida me ehitasime nõukogude keemiarelvade hävitamiseks,» ütles Lavrov.

Kui osa keemiarelvadest Süüriast välja viiakse, tuleb langetada selle kohta eriotsus.

Keemiarelvade konventsioon ütleb, et keemiarelvad tuleb hävitada riigis, kellele need kuuluvad, lisas Vene välisminister.

«Siin on meil vaja otsida õiguslikke lahendusi. Kuid kui kõik on sellega nõus, ei ole raske kokkulepet saavutada,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles