Obama tunnistas luure läbikukkumist

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA president Barack Obama oli sunnitud nentima, et riigi luureteenistustele jäid märkamatuks Araabia poolsaarelt tulnud ohumärgid, millele reageerides oleks võinud ära hoida jõulude ajal maailma ehmatanud terrorirünnaku ürituse.


Eile luurejuhtide ja tähtsamate julgeolekunõunikega kohtunud president andis lubaduse tõhustada süsteemi ning tugevdada meetmeid uute ohtude ärahoidmiseks, vahendas AFP.

Obama sõnul on kindel, et valitsusel oli ka seekord piisavalt infot, mille põhjal vandenõu avastada, kuid erinevaid killukesi ei suudetud ühendada. «Saab üha selgemaks, et teavet ei analüüsitud täiel määral,» nentis president teleavalduses. «See on lubamatu.»

USA luureteenistustel olevat muu hulgas olnud teada Al-Qaeda kavatsused rünnata sihtmärke nii Jeemenis kui ka Ühendriikide pinnal, samuti nende koostööst noore nigeerlase Umar Farouk Abdulmutallabiga, kes üritas esimesel jõulupühal õhku lasta Detroidile lähenevat Northwest Airlinesi reisilennukit, mis oli startinud Amsterdamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles