Pussy Rioti liige alustas näljastreiki

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pussy Rioti liige Nadežda Tolokonnikova.
Pussy Rioti liige Nadežda Tolokonnikova. Foto: SCANPIX

Vene punkansambli Pussy Riot liige Nadežda Tolokonnikova alustas näljastreigiga, vahendab lenta.ru.

Naine viibib Mordva Vabariigis asuvas paranduskoloonias IK-14, kandes kurikuulsa punkpalvuse eest määratud kahe aasta pikkust vangistust. Kohus tegi vastava karistuse teatavaks augustis 2012.

Tolokonnikova põhjenduse järgi oli koloonia ülema asetäitja Juri Kuprijanov teda tapmisega ähvardanud. Naine saatis vastavasisulise kirja Vene Föderatsiooni juurdluskomiteele.
«Sul ei saa enam kunagi halb olema, sest selles teises maailmas pole inimestel halb,» oli Kuprijanov talle öelnud.

Lisaks tõi Tolokonnikova mitmeid rikkumisi. Näiteks kestab õmblejate tööpäev 16-17 tundi, valmistoodangu arv aga suureneb pidevalt.

Koloonias õmmeldakse politseinike vormiriideid. Kui varem oli päevane norm 100 vormi, siis nüüd on see 150.

Normi mittetäitmisel määratakse erinevaid karistusi. Nii näiteks ei pruugita kinnipeetavat lubada tualetti, ka keelatakse ära oma toiduainete söömine. Aktivisti sõnul antakse koloonias süüa mittekvaliteetset toitu.

Juunis teenis naine oma sõnul 23 rubla ehk 0,53 eurot.

Veel väidab Tolokonnikova, et koloonia administratsioon kannustab osasid kinnipeetavaid teisi karistama. Režiim on töötatud välja nii, et inimese tahte allasurumine ja tema muutmine vaikivaks orjaks toimub teiste kinnipeetavate, nagu näiteks brigaadide meistrite ja rühmavanemate kaudu, kes on vastava korralduse saanud kõrgematelt ülemustelt. Seetõttu kardavad kinnipeetavad esitada rikkumiste osas kaebusi, selgitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles