Venemaa annab Iraanile üle tuumajaama

Jürgen Tamme
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bushehri tuumajaam.
Bushehri tuumajaam. Foto: SCANPIX

Venemaa annab aastakümneid ehitatud Iraani Bushehri tuumajaama tuhande megavatise võimsusega reaktori üle islamivabariigile.

Venemaa ja Iraan sõlmisid lepingu islamivabariigi esimese tuumajaama ehitamiseks juba 1995. aastal. Seejuures sama jaama ehitamist alustas juba 1970ndatel Saksamaa, mis loobus projektist aga pärast 1979. aasta islamirevolutsiooni, vahendas uudisteagentuur AFP.

Tööd venisid aastaid mitmetel põhjusel, millest olulisim on vastuolusid tekitava Iraani tuumaprogrammi tõttu puhkenud tüli lääneriikidega. Tuumajaam hakkas täisvõimsusel tööle alles mullu augustis.

Islamivabariigi kinnitusel on tuumaprogrammi eesmärk elektrienergia tootmine, kuid lääneriigid kahtlustavad, et selle varjus töötatakse välja tuumarelva. Vaatamata ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsioonidele ja sanktsioonidele on riik jätkanud ka uraani rikastamist.

Lääneriigid suhtusid kriitiliselt Venemaa osalusse tuumajaama ehitamises. Moskva tõrjus süüdistusi, kinnitades, et tegemist on tsiviilrajatisega, mida pole võimalik relvaprogrammi heaks kasutada. Iraan on lubanud ka kõik kasutatud tuumakütusevardad Venemaale tagasi saata.

Kaks riiki peavad läbirääkimisi ka teise tuumajaama rajamise üle, mille tingimustes pole seni kokku lepitud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles