Indialasi naerutab vägistamisvastane klipp «See on sinu süü»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bollywoodi staar Kalki Koechlin on vägistamist naiste süüks panevaid inimesi parodeeriva peategelane.
Bollywoodi staar Kalki Koechlin on vägistamist naiste süüks panevaid inimesi parodeeriva peategelane. Foto: SCANPIX

Bollywoodi näitlejatari Kalki Koechlini ja telesaatejuhi Juhi Pandey osalusel valminud vägistamisvastane pilavideo, mis selgitab, kuidas kõik see on alati naiste süü, on muutunud tõeliseks hitiks India internetikasutajate seas.


«Teaduslikud uuringud näitavad, et seelikut kandvad naised on peamine vägistamiste põhjus. Teate, miks? Sest meestel on silmad,» selgitab Koechlin enesekindla naeratusega klipi alguses. Seejärel näitab näitlejatar kohe erinevaid «provokatiivse» riietuse variante – nende seas lühikesi pükse, minikleiti, musta burkat ja skafandrit.

19. septembril internetti pandud videot pealkirjaga «See on sinu süü» on praeguseks vaadatud juba rohkem kui 800 000 korda. Kommentaare on kogunenud sinna alla üle 4000.

Klipp on reaktsiooniks mitmete India tuntud poliitikute ja ühe guru kommentaaridele pärast mullu detsembris juhtunud rünnakut, kus meestejõuk grupivägistas tudengineiu, kes hiljem kallaletungis saadud vigastustesse suri. Nimelt süüdistasid mainitud kommenteerijad naistevastases vägivallas lühikesi seelikuid, nuudleid, mobiiltelefone ja muid suvalisi asju.

Video tegid neli koomikut, kes soovivad muuta laialtlevinud väärarusaamu vägistamiste kohta. «Need on nii sügavalt juurdunud patriarhaalsed eelarvamused. Seda juhtub kõikjal maailmas ja eriti Indias,» rääkis Tanmay Bhat. «Tihti näeme, kuidas perekonnad ütlevad vägistamisohvritest lahti. Meie tahtsime anda oma positiivse panuse sellesse teemasse.»

Oma osa saavad klipis ka politseinikud, keda peetakse Indias üldiselt seksuaalkuritegude ohvrite suhtes hoolimatuiks. Näiteks möödunud kuul ärritas avalikkust Mumbai politseikomissar Satyapal Singh, kes leidis, et linnaelanikel on valik: kas liiderlik kultuur, mis lubab suudlemist avalikes kohtades, või linna turvaliseks tegemine läbi moraalse politseitöö.

Singh esines selle sõnavõtuga pärast seda, kui Mumbais langes grupivägistamise ohvriks 22-aastane fotograaf, kes oli südalinnas koos meeskolleegiga tööülesannet täitmas.

«Kui te olete väsinud vägistamise läbi alandatud saamisest, võite alati minna politseinike juurde ja saada selle asemel nende poolt alandatud,» ütleb Koechlin naeratusega.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles