Sotsiaaldemokraadid: liigkasuvõtmine tuleb lõpetada

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu

Homme tuleb riigikogus esimesele lugemisele sotsiaaldemokraatide algatatud võlaõigusseaduse muutmise eelnõu, mille eesmärgiks on seada lagi kiirlaenude protsentidele.

Õiguskomisjoni liikme Neeme Suure sõnul aitavad eelnõus olevad piirangud kaitsta inimesi ebaeetilise äri eest. «Eesti kiirlaenuturul on tegutsejaid, kes nöörivad laenuvõtjaid ülikõrgete protsentidega. Üsna tavaline on esialgsest laenusummast mitusada protsenti kõrgem laenamise kogukulu, aga sõlmitakse ka lepinguid, kus laenuprotsendid ulatuvad tuhandetesse. Taoline liigkasuvõtmine peab lõppema,» ütles Suur.

Sotsiaaldemokraatide eelnõu kehtestab eraisikute laenude krediidikulukuse määrale piirangu. Ettepaneku järgi ei tohi see «ületada kolmekordset Eesti Panga avaldatud keskmist krediidiasutuse poolt eraisikutele antud tarbimislaenude kulukuse määra.»  Tänavu aprillis oli vastav kulukuse määr 32,5 protsenti aastas.

Lisaks keelustab eelnõu sularahas kiirlaenude väljastamise – kõik laenuvõtja ja laenuandja vahelise arveldused tuleb teostada arvelduskontode kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles