Omavalitsuste tulubaas ületab buumiaegse tipu

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Regionaalminister Siim Kiisler.
Regionaalminister Siim Kiisler. Foto: Toomas Huik / Postimees

Regionaalminister esitas täna valitsusele omavalitsusliitudega peetud eelarveläbirääkimiste protokolli, mille kohaselt suureneb kohalike omavalitsuste tulubaas järgmisel aastal 6,6 protsenti ning omavalitsuste kogutulud ulatuvad 1,481 miljardi euroni, mis on suurem kui ühelgi varasemal aastal.

«Nii suur kui järgmisel aastal, pole meie omavalitsuste tulubaas kunagi varem olnud, isegi mitte majandusbuumi kõige teravamas tipus,» ütles regionaalminister Siim Valmar Kiisler omavalitsuste järgmise aasta tulubaasi kommenteerides.

Omavalitsuse tulubaasi hulka arvestatakse omavalitsustele laekuva üksikisiku tulumaksu osa, maamaks, kohalikud maksud ja tasandusfondist laekuv raha. Kokku suureneb tulubaas järgmisel aastal 865 miljonilt eurolt 922ni. Ülejäänud osa omavalitsuste tuludest moodustavad erinevad sihtotstarbelised eraldised ja Euroopa Liidu toetused.

Enim kasvab prognoosi kohaselt üksikisiku tulumaksu laekumine omavalitsuste eelarvetesse. «Meie peredel on hakanud paremini minema ning seetõttu tuleb kasv peamiselt tulumaksu paremast laekumisest, mis suureneb 7,5 protsenti,» selgitas Kiisler.

Omavalitsuste kogutulud suurenevad 1,466 miljardilt eurolt 1,481ni. Regionaalministri sõnul tuleb arvestada, järgmisel aastal on praegune eurorahade kasutamine lõppemas ning suur osa projekte on läbi saanud. See on üks peamisi põhjuseid, miks kogutulude kasv tagasihoidlikum on.

Läbirääkimiste käiku kommenteerides ütles Kiisler, et eks soovid on alati suuremad kui reaalsed võimalused, aga tuleb otsa vaadata ka reaalsetele numbritele. «Tulubaasi kasv 6,6 protsenti olukorras, kus kogu riigieelarve kasvab 5 protsenti, ei ole omavalitsuste jaoks kindlasti halb tulemus,» ütles Kiisler. Omavalitsusliitude esindajad oma allkirju protokollile ei lisanud.

Eraldi tõi regionaalminister välja maamaksu laekumise kasvu 57 miljonilt 59le. «Kuigi kodualune maa on maamaksust vabastatud ja selle arvelt suurendati omavalitsustele minevat tulumaksuosa, kasvab kokkuvõttes ka maamaksu laekumine,» ütles Kiisler.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles