Pettai võimalikust koalitsioonist Saksamaal: Merkel on hallis tsoonis

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vello Pettai.
Vello Pettai. Foto: Margus Ansu

Tartu Ülikooli võrdleva poliitika professori Vello Pettai sõnul on praegu veel lahtine, kas Saksamaa valimistel mäekõrguse võidu saaanud kristlikud demokraadid eesotsas Angela Merkeliga valivad koalitsioonipartneriks sealsed sotsiaaldemokraadid (SPD) või rohelised, küll aga võib võimalike partnerite nimistust välja arvata vasakpoolse Die Linke.

Pettai ütles ETV saates «Välisilm», et Merkeli erakond on juba öelnud, et nad kõnelevad ainult demokraatlike erakondadega. «Senikaua kui vasakpartei on NATO vastu ja ÜRO mandaatide lõpetamise poolt, siis neil ei ole millestki rääkida,» ütles Pettai.

Saatejuhi küsimusele, kas pärast uue koalitsiooni moodustamist võivad toimuda muutused Saksamaa Euroopa Liidu suunalises poliitikas, vastas Pettai, et tõenäoliselt jääb poliitiline suund samaks, kuna võimalikud koalitsioonipartnerid on seni Merkeli kurssi toetanud. «Iseaasi, mis tooniga uut abipaketti edasi läbi räägitakse ja mis nõudmistega,» ütles Pettai ning lisas, et väga palju sõltub ka sellest, kes on välisminister.

Merkeli Kristlik-Demokraatlik Liit (CDU) ja tema Baieri sõsarpartei Kristlik-Sotsiaalne Liit (CSU) võitsid ühtekokku 41,5 protsenti häältest, saades mandaatide arvestuses peaaegu absoluutse enamuse.

Saksamaa teine suurerakond, sotsiaaldemokraatlik SPD sai 25,7 protsenti ning Rohelised kaotasid eelmiste valimistega võrreldes 2,3 protsendipunkti ja kogusid 8,4 protsenti häältest.

Vasakpoolne Die Linke, mis kasvas välja SPDst lahkulöönutest ja endise Ida-Saksa kommunistide jätkuparteist, sai 8,6 protsenti häältest.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles