Venekeelne valija määrab Tallinna tulemuse

Mikk Salu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Tallinnas on kohalike omavalitsuste valimiste eel kõige tähtsam küsimus – küsimus, mis määrab Keskerakonna võidu või jätab võimaluse ka opositsioonile – see, kui palju venekeelseid inimesi tuleb 20. oktoobril hääletuskastide juurde.

Kõige tähtsam küsimus kohalike omavalitsuste valimiste eel Tallinnas – küsimus, mis määrab Keskerakonna võidu või jätab võimaluse ka opositsioonile – on see, kui palju venekeelseid inimesi tuleb 20. oktoobril hääletuskastide juurde? Põhjus on väga lihtne, sest kuigi Keskerakond on olnud populaarseim erakond Tallinnas juba ammu, siis absoluutseks domineerijaks muutusid nad alles neli aastat tagasi kui Tallinnas lisandus hääletajate sekka järsku 76 242 uut inimest. Kust nad tulid, pole samuti eriti keeruline arvata, tasub ainult võrrelda valimisaktiivust 2005 ja 2009 aastal.

Nii kasvas näiteks Lasnamäel aktiivsete valijate arv 34 000 pealt üle 60 000, Põhja-Tallinnas 17 000 pealt 28 000ni, Õismäel 13 000 pealt 22 000ni. Kokkuvõttes suurendaski Keskerakond nii oma häältesaaki rohkem kui poole võrra, 56 000 pealt 2005. aastal 114 000 hääleni 2009. aastal. Ka käesoleva aasta võidu võti on see, kas venekeelne valija on sama aktiivne, kui neli aastat tagasi. Kui jah, siis Keskerakond mitte lihtsalt ei võida, vaid võidab absoluutse häälteenamusega. Kui venekeelne valija on märgatavalt vähemaktiivne, siis jääb ülejäänutele (IRL Reformierakond, sotsid) võimalus koalitsioon moodustada.

Valimisaktiivust on väga keeruline prognoosida ja Eestis sellega keegi eriti ka ei tegele. Aivar Voog Emorist ütleb, et nemad selles osas ennustusi ei tee. IRL-i peasekretär Tiit Riisalo räägib sarnaselt: «Oma peas mängid ikka erinevaid stsenaariume läbi, aga me ei ole Saksamaa või USA, kus võimalik minna igasuguste süvaanalüüsideni. Meil pole selleks lihtsalt ressursse.» Nii jäävadki järele kõhutunded ja kõik pingutavad iga viimase kui hääle nimel. Mingis mõttes võibki öelda, et valimiskampaaniate põhirõhk ei ole mingis abstraktses oma sõnumi ja programmi kohaleviimises, vaid oma valija toomises hääletamiskasti juurde. Isegi Keskerakond pingutab naba paigast, mis siis, et kõikide küsitluste järgi on nad konkurentsitult populaarseim erakond Tallinnas.

«Vaadake, kuidas Savisaar käib ühelt ürituselt teisele ja levitab kogu aeg ühte sõnumit – tulge kindlasti valima,» juhib tähelepanu sotside seas venekeelsele meediaruumile spetsialiseerunud Vadim Belobrovtsev. Ta viitab ka sellele, et Keskerakond ei pea ju võitlust lihtsalt esikoha pärast, vaid sellepärast, kas saavad 50 protsenti ja enam hääli ehk absoluutse enamuse. «Kui vaatame kasvõi nende praegust kampaaniat Tallinnas, siis näeme, kuidas linna haldusressurss on pandud ühe erakonna taha. Kui see ressurss neilt ära võtta, kui nad ei peaks saama absoluutset enamust ja peaksid jääma opositsiooni, siis võib see hoop olla neile lausa tappev,» räägib Belobrovtsev.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles