Hiina keelustas relvatehnoloogia tarned Põhja-Koreale

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea raketi Unha-3 rusud, mille Lõuna-Korea merevägi merest välja tõstis.
Põhja-Korea raketi Unha-3 rusud, mille Lõuna-Korea merevägi merest välja tõstis. Foto: SCANPIX

Hiina keelustas selliste tehnoloogiate ja kaupade eksportimise Põhja-Koreale, mida võidakse kasutada raketitööstuses ja tuuma-, keemia- või bioloogiliste relvade tootmiseks.

Põhja-Korea ainus suurriigist liitlane Hiina on toetanud sunnimeetmete kehtestamist Pyongyangile, kuid on sattunud USA ja teiste riikide kriitika alla nende aeglase jõustamist pärast.

Hiina kaldub suhetes Põhja-Koreaga pidama esmatähtsaks regionaalset stabiilsust ning on korduvalt kutsunud muutma Korea poolsaart tuumavabaks. Samas tõrgub Peking Põhja-Koread liigselt survestamast, kartes režiimi kokkuvarisemise ettearvamatuid tagajärgi.

Alates Põhja-Korea kolmandast maa-alusest raketikatsetusest tänavu veebruaris on Hiina positsioon muutunud karmimaks. Hiina president Xi Jinping hoiatas aprillis, et «kaose külvajate» suhtes ei saa näidata üles sallivust.

2006. aastal kehtestas ÜRO Julgeolekunõukogu Põhja-Koreale relvaembargo ning keelu Pyongyangile tuumarelvade ja ballistiliste rakettide valmistamiseks vajalikke materjale müüa.

Mullu detsembris korraldas Põhja-Korea Sohaes raketi Unha-3 eduka stardi, lääs mõistis selle hukka kui ÜRO resolutsioone rikkuva ballistilise raketi katsetuse. Pärast raketistarti karmistas ÜRO Julgeolekunõukogu Põhja-Korea vastaseid sanktsioone.

Uus ekspordikeeld, mis puudutab muu hulgas teatud raketisüsteeme, mürgigaaside seire- ja katsetussüsteeme ning tuumalõhkeseadeldiste komponente, avaldati esmaspäeval Hiina kaubandusministeeriumi võrgulehel. Keeld jõustus avaldamise hetkel.

«Me keelustame eelpool mainitud kaheotstarbeliste kaupade ja tehnoloogiate väljaveo Põhja-Korease vastavalt Hiina väliskaubandusseadusele ning ÜRO Julgeolekunõukogu vastavasisuliste resolutsioonide jõustamiseks,» märkis ministeerium.

Kaheotstarbelised kaubad ja tehnoloogiad viitavad tuuma-, keemia-, bio- ja teistele toodetele ja tehnoloogiatele, mida on võimalik kasutada nii tsiviil- kui ka sõjalisel otstarbel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles