Kultuuriministeerium korrastab kolme aastaga kolm teatrimaja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nukuteatri hoov on kaetud ajutise katusega, mille all toimuvad arheoloogilised kaevamised. Pärast seda ehitatakse sinna uus teatrisaal.
Nukuteatri hoov on kaetud ajutise katusega, mille all toimuvad arheoloogilised kaevamised. Pärast seda ehitatakse sinna uus teatrisaal. Foto: Toomas Huik / Postimees

Kultuuriministeerium kavatseb järgnema kolme aasta jooksul teha korda kolm teatrimaja, sellega jõuab lõpule teatrimajade kordategemine.

Kultuuriministeeriumi pressiesindaja teatel on tähtsaim objekt Nukuteater, ministeerium loodab nende uue maja valmimist 2015. aasta jooksul ja tööd seal juba käivad. Lisaks käivitub Ugala renoveerimine ja 2015. aastal on Vanemuisele oodata uue lavatehnika paigaldamist Suurde Majja.

Täna valitsuse heakskiidu saanud 2014. aasta riigieelarve eelnõu järgi saab kultuurivaldkond juurde 21,2 protsenti lisaraha, millest saavad palgatõusu kultuuritöötajad, suurenevad vahendid eestikeelse ilukirjandusliku originaalloomingu autoritele SA Kultuurileht välja antavates ajakirjades.

Kultuuriminister Rein Langi sõnul on ministeeriumi järgmise aasta üks olulisemaid prioriteete kindlasti eesti keeles kirjutavate autorite loomingu toetamine.

«Eestikeelne kirjandus, esseistika ja kultuuriajakirjandus ei suuda sedavõrd väikesel turul nagu Eesti ise nõudmise-pakkumise reeglitega ellu jääda ega areneda. Samas on eesti keeles kirjutatud tekstid aluseks paljudele teistele kultuurivaldkondadele, nagu film, teater ja paljud teised. Sestap väärib see kunstiharu kindlasti riigipoolset tuge. Hüppeliselt tõusevad honorarid ajakirjades Looming ja Akadeemia. Loodetavasti suurenevad ka Sirbile kaastööd tegevate autorite honorarid. Kirjandusprogramme rahastatakse samuti suuremas mahus võrreldes eelmise aastaga,» selgitas Lang.

Minister Lang ütles järgmise aasta kultuuritöötajate palgatõusu kohta, et keskmiselt ehk ligikaudu 5 protsenti tõusevad nende kultuuritöötajate palgad, kes saavad palka riigilt, kuid osadel kultuuritöötajatel saab palgatõus olema ka 10 protsendi kanti.

Tuleval aastal jätkub Eesti Rahva Muuseumi ehitamine ja püsiekspositsiooni ettevalmistamine, mis annab lootust, et muuseum avatakse varem kui algselt planeeritud.

Spordieelarve jääb mullusega võrreldes enam-vähem samale tasemele, küll aga käivitub lisaks Pärnu sõudeklubide infrastruktuuri projekteerimine.

Kultuuriministeeriumi eelarve on tänavu 155 503 043 eurot, eelnõu järgi on tuleva aasta eelarve 170 308 040 eurot ehk 14 804 997 euro võrra suurem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles