Uus gripilaine algab paari nädala pärast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaktsineerimine.
Vaktsineerimine. Foto: Reuters / Scanpix

Terviseameti epidemioloogianõunik Kuulo Kutsar prognoosib, et grippi haigestumine hakkab taas kasvama paari nädala pärast, kui koolilapsed taas usinasti koolis käivad. Tema soovitab end vaktsineerida korraga nii uue kui sesoonse gripi vastu.

«Tõenäoliselt sageneb grippi haigestumine uuesti pärast seda, kui koolid kokku tulevad, sest tõsiasi on see, et gripiviiruste põhilisteks levitajateks elanikkonna hulgas on kooliõpilased ja lasteaialapsed,» kõneles Kutsar.

«Nii et suure tõenäosusega eelolevatel nädalatel meil haigestumine jälle tõuseb.»

Analoogselt eelnevate aastate kogemustega arvas ta, et haigestumine tõuseb veebruari lõpuni - märtsi alguseni, pärast seda peaks taas langema.

«Ka kolleegid teistest riikidest rõhutavad, et ometi see uus pandeemiline gripiviirus on iseloomult sedavõrd salakaval, et tema käitumist ette prognoosida lõplikult ei ole võimalik. Viirus võib leida endale uued kanalid, kustkaudu levida. Leiab endale uued vaktsineerimata kontingendid,» lisas Kutsar.

Uus ja sesoonne gripp võrdselt

Aasta viimasel nädalal tuvastati, et kõigist ringlevatest viirustest 37 protsendil juhtudel põdesid inimesed pandeemilist uut A(H1N1) gripiviirust.

Teisel kohal 31 protsendiga olid muud sesoonsed A-gripiviirused. «See viitab, et meie inimesi võib tabada ka sesoonne gripp ning seetõttu pole liigne ka selle vastu end vaktsineerida, » ütles Kutsar.

«Soovitan soojalt ühel ja samal päeval ühe ja sama vastuvõtu jooksul lasta perearstil vaktsineerida end mõlema gripi vastu: ühte deltalihasesse - see on õlavarrel - hooajalise gripi vaktsiini ja teise käe deltalihasesse teise vaktsiini,» sõnas Kutsar.

«Kui te armastate perearsti juures käia ja perearst võimaldab teile seda luksust, võite ühel päeval lasta teha hooajalise vaktsiini ja juba järgmisel päeval minna pandeemilise gripi vastast vaktsiini saama.»

Mõlemad on tema sõnul üht tüüpi - inaktiveeritud ehk surmatud vaktsiinid, mida võib niimoodi süstida.

«Väga tahaksin, et inimesed saaksid sellest aru, et vaktsiin kaitseb selle pandeemilise gripi vastu, mis võib vahel võtta väga raske kulu, tabada suurel hulgal noori täiskasvanuid ja põhjustada ka surmajuhtumeid,» muretses Kutsar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles