ÜRO peasekretär nõudis Süüria konflikti õhutamise lõpetamist

Jürgen Tamme
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ban Ki-moon.
Ban Ki-moon. Foto: SCANPIX

ÜRO peasekretär Ban Ki-moon kutsus täna riike üles peatama relvade tarnimine Süüria konflikti osapooltele.

«Ma pöördun kõigi riikide poole, et peatada verevalamise õhutamine ja lõpetada relvatarned kõigile osapooltele,» ütles Ban täna ÜRO Peaassambleel esinedes, vahendas uudisteagentuur AFP.

Kui Süüria presidendile Bashar al-Assadile lojaalseid vägesid varustavad relvadega nii Venemaa kui ka Iraan, siis mässulisi toetavad Saudi Araabia, Katar ja teised Pärsia lahe riigid. Samuti on mässulistel USA ja mitmete ELi riikide toetus.  

Ban kutsus Assadit, mässuli ja kõiki, kes suudavad neid mõjutada, osalema rahukonverentsil, et lõpetada üle 100 000 inimese elu nõudnud konflikt.

«Sõjaline võit on illusioon. Ainus lahendus on poliitiline kokkulepe,» rõhutas peasekretär, kes avaldas lootust, et ÜRO Julgeolekunõukogu suudab Süüria keemiarelvi puudutavas resolutsioonis kiiresti kokku leppida. «Sellele peaks koheselt järgnema humanitaartegevus,» lisas Ban.

«Me ei saa kuidagi rahul olla üksnes keemiarelvade hävitamisega, kui laiem sõda ikka Süüriat hävitab,» lausus Ban, kelle sõnul tuleb kuritegusid uurida Rahvusvahelises Kriminaalkohtus «On aeg lõpetada tapmine ja jõuda rahuni, mida süüria rahvas vajab ja väärib.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles