Leedu: Moskva püüab tõsiselt ELi idapartnerlust takistada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene lipp.
Vene lipp. Foto: SCANPIX

Venemaa astus tõsiseid samme takistamaks idapartnerluse riikide lähenemist Euroopa Liidule, leiab Leedu presidendi Dalia Grybauskaitė välispoliitikanõunik Laurynas Jonavičius.

Vastates usutluses raadiojaamale Žinių radijas küsimusele, kas Venemaa tegevus võib idapartnerlusprogrammile kahju teha, tunnistas Jonavičius, et selline oht on olemas.

«Need, kes sündmusi jälgivad, näevad selgelt, et Venemaa astub küllalt tõsiseid samme nende riikide eurolõimumise peatamiseks. Hiljutine näide - Armeenia oli sunnitud keelduma eurolõimumisperspektiivist ja hakkas rääkima tolliliitu astumisest. Selline otsus sai tehtud Venemaa aktiivsel kaasabil,» ütles Leedu presidendi nõunik.

Tema sõnul ei jäänud Armeenial manööverdamiseks ruumi, kui Venemaa hakkas talt maagaasi eest kõrgemat hinda nõudma.

«Või vaadakem kõiki neid samme Ukraina, Moldova vastu, veini-, šokolaadi- ja muid sõdu. Me näeme, et Venemaa teeb väga aktiivselt tööd, ei pea kinni rahvusvahelistest kohustustest, püüdes idapartnerluse riike ELilt üle lüüa,» ütles Jonavičius.

ELi idapartnerluse programm, milles osalevad Armeenia, Aserbaidžaan, Valgevene, Gruusia, Moldova, Ukraina, on üks Leedu ELi eesistumise prioriteete.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles