Paet: ÜRO julgeolekunõukogu peab tagama Süüria keemiarelvade hävitamise

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria põgenikud Türgi Cilvegozu piiripunktis.
Süüria põgenikud Türgi Cilvegozu piiripunktis. Foto: SCANPIX

ÜRO peaassamblee avanädala raames toimunud Euroopa Liidu välisministrite kohtumisel New Yorgis ütles välisminister Urmas Paet Süüriaga seonduvast rääkides, et Eesti peab oluliseks Süüria keemiarelvavarude kiiret hävitamist.

«Selleks, et Süüria keemiarelvade hävitamine kulgeks tõrgeteta, on vajalik range ÜRO julgeolekunõukogu resolutsioon, mis käsitleks ka olukorda, kui kokkulepet ei täideta,» märkis Paet.

Süüria on nõustunud kõrvaldama oma keemiarelvaarsenali 2014. aasta keskpaigaks. Keemiarelvade keelustamise organisatsioonil (OPCW) on selle järelevalves keskne roll, kuid selle tagamiseks on vajalik ÜRO julgeolekunõukogu resolutsioon. «On oluline, et keemiarelvaeksperdid ja humanitaartöötajad saaksid oma tööd teha Süürias ning neid ei takistataks,» ütles Eesti välisminister.

Keemiarelva kasutamine on Paeti sõnul rahvusvahelise õiguse väga tõsine rikkumine. «Kuriteo sooritajaid tuleb vastavalt rahvusvahelisele õigusele karistada,» ütles ta. «Rahvusvaheline Kriminaalkohus peab nende üle õigust mõistma.»

Eesti on kogu aeg olnud seisukohal, et pikaajalise rahu Süürias saab tuua vaid poliitiline kokkulepe, ütles Paet.

Paeti sõnul on vajalik ka ÜRO julgeolekunõukogu resolutsioon, mis käsitleks katastroofilist humanitaarolukorda seoses miljonite Süüria põgenikega.

Minister peab Iraani tuumaprogrammi murettekitavaks

Euroopa Liidu välisministrid rääkisid kohtumisel New Yorgis ka olukorrast Iraanis. Paeti sõnul toetab Eesti püüdlusi tuumaläbirääkimistes poliitilise lahenduseni jõudmiseks. «Loodetavasti on Iraani uued juhid valmis arvestama vajadusega muutusteks,» lausus ta.

Iraani tuumaprogrammi puudutav on Paeti sõnul jätkuvalt murettekitav. «27. septembril aset leidvad rahvusvahelise aatomienergiaagentuuri läbirääkimised Iraaniga näitavad, kas Iraan on valmis konkreetseteks sammudeks olukorra lahendamise suunas,» lisas välisminister.

Täna esineb Paet New Yorgis ÜRO peaassamblee 68. istungijärgu raames toimuval Aastatuhande arengueesmärkide (Millennium Development Goals) teemalisel üritusel sõnavõtuga.

Samuti esineb minister täna sõnavõtuga ka Soome, Libeeria ja ÜRO naiste õigusi edendava agentuuri (UN Entity for Gender Equality and the Empowerment of Women – UNWOMEN) koostöös toimuval kohtumisel.

Veel on Paetil kavas osaleda Argentiina, Austraalia, Costa Rica, Soome, Jaapani, Keenia ja Ühendkuningriigi eestvedamisel toimuval illegaalse relvakaubanduse vastase võitluse arutelul.

Välisminister kohtub täna ka Rahvusvahelise Kriisigrupi (International Crisis Group) juhi Louise Arbouriga ning Vanuatu välisministri Edward Natapeiga, et sõlmida riikidevahelised diplomaatilised suhted.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles