CIA agentide tapja naise sõnul tahtis too vaid arstiks saada

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA sõdurid Khosti provintsis.
USA sõdurid Khosti provintsis. Foto: AFP / Scanpix

Koos endaga seitse USA luure keskagentuuri ja ühe Jordaania luureagendi õhku lasknud Humam Khalil Mohammed al-Balawi naise väitel ei usu ta, et tema abikaasa võis olla mitmikagent. Samas on naine ise tõlkinud türgi keelde näiteks Saddam Husseini raamatu.

 

«Minu abikaasa ei saa kohe kindlasti olla CIA või Jordaania agent, sest ta oli oli mees, kes ei lahku isegi kodunt,» rääkis türklannast Defne Bayrak telefoniintervjuus Türgi telekanalile NTV. «Ma ei usu, et mu abikaasa saanuks seda teha.»

«Ta ei rääkinud mulle kunagi millestki sellisest ja ma ei usu, et asjad nii on,» rääkis Bayrak, kes praegu on Türgis.

Balawiga üheksa aasta eest abiellunud Bayraki jutu järgi ei läinudki mees Afganistani, vaid hoopis Pakistani meditsiini õppima.

«Ta tahtis kirurgiks õppida,» jutustas naine. «Me teame, et ta otsis endale töö, kui ei suutnud õppimisplaanides selgust saada.»

«Viimati rääkisime telefonis umbes poolteist kuud tagasi. See oli normaalne vestlus. Ta rääkis Türki tulemisest...» meenutas naine. «Ta ütles, et me tuleksime Türki ja ta tuleb varsti.»

Balawi ema jutu järgi kohtus paar ajal, kui mees õppis Türgis meditsiini. Neil on kaks last: Laila ja Lina. Mõnda aega elas pere Jordaanias, kus Balawi töötas palestiina põgenikelaagris arstina ja Bayrak tõlkis raamatuid araabia keelest türgi keelde.

Kaks Istanbulis tegutsevat kirjastust kinnitas täna AFP-le, et on välja andnud Defne Bayraki raamatuid. Üks neist oli tema enda kirjutatud ja kandis pealkirja «Miks nad pöördusid islamisse?» ning teine Saddam Husseini romaan «Mine välja, neetu». Kolmanda kirjastuse teatel oli neil Bayraki raamat pealkirjaga «Osama bin Laden, ida Che Guevara».

Džihadistide veebilehtede väitel oli Balawi mitmikagent, kes lollitas lääne luureagentuure mitu kuud enne, kui pöördus nende vastu.

Jordaania luure, kes uskus, et Balawi on nende mees, viis ta Ida-Afganistani otsima Al-Qaeda number kahte Ayman al-Zawahirit, väidavad USA meediakanalid tuginedes džihadistide veebilehtedele ja lääne luureallikatele. Tippterroristi leidmise asemel laskis Balawi end aga Khosti provintsis Pakistani piiri lähedale jäävas patrullbaas Chapmanis õhku, tuues lisaks surma ka seitsmele CIA ja ühele Jordaania tippagendile, kes juhtumisi oli ka kuningapere liige.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles