Indoneesia surmaloomaaias suri orangutan

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rio de Janeiro loomaaia orangutang katab end külma kaitseks tekiga.
Rio de Janeiro loomaaia orangutang katab end külma kaitseks tekiga. Foto: SCANPIX

Loomade suure suremuse poolest kurikuulsas Indoneesia loomaaias suri ohustatud liikide hulka kuuluv Borneo orangutan.


Emane orangutan nimega Nanik kannatas maksaprobleemide ning siseelundite kasvaja käes, teatas uudistagentuurile AFP loomaaia esindaja Agus Supangkat.

12-aastane orangutan, kes paistsis viimasel ajal äärmiselt apaatne ning oli kaalus kõvasti alla võtnud, suri laupäeval. Loomaaias, kus peale tema on veel kuus emast ja kolm isast orangutani, elas Nanik 2006. aastast.

Surabaya loomaadeda on nimetatud korduvalt surmaloomaaiaks, sest viimastel aastatel on mitmed sealsed asukad hooletuse tõttu elu kaotanud.

Supangkat väitis siiski, et Nanik ei langenud väärkohtlemise ohvriks ning kinnitas, et teda toidetid puuviljade, piima ja multivitamiinidega. «Me oleme teinu pingutusi loomade heaolu parandamiseks, anname neile ka paremat toitu,» sõnas ta.

Möödunud aastal suri samas loomaaias 30-aastane kaelkirjak, kelle maost leiti 20 kilogrammi plastikut ning lahkamisel selgus, et ta põdes ka tuberkuloosi.

Loomaaiatöötajad arvavad, et plastik jõudis kaelkirjaku kõhtu mitme aasta jooksul ning tegu oli külastajate mahavisatud toidupakenditega.

Looduses elab 45 000 – 69 000 Borneo orangutani. Nad on Indoneesiale, Malaisiale ja Bruneile kuuluva Borneo saare endeemne liik. Indoneesia vihmametsade hävitamise ja üha suuremate palmiõliistanduste rajamise tõttu on orangutani arvukus dramaatiliselt vähenenud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles