Ametnike palgakasv jäi riigi keskmisele alla

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Riigiametnike keskmine palk kasvas mullu üle-eelmise aastaga võrreldes 5,2 ja kohalike omavalitsuste ametnike oma 4,2 protsenti, samas kui Eesti keskmise brutokuupalga tõus oli 5,7 protsenti, selgub täna esitletud avaliku teenistuse aastaraamatust.

Koosseisuliste ametnike palgakulud olid suurimad kriisieelsel 2008. aastal ning pärast majanduskriisist tingitud palgalangust hakkasid need taas kasvama 2011. aastal. Mullu kasvas riigiametnike palgakulu üle-eelmise aastaga võrreldes 3,5 ja kohalike omavalitsuste ametnikel 3,7 protsenti, olles vastavalt 293 miljonit ja 60 miljonit eurot. Nominaalsest SKPst moodustasid riigiametnike palgakulud 1,7 ja omavalitsusametnike palgakulud 0,4 protsenti.

Rahandusministeerium märkis, et kui 2010. aastal tõi avaliku teenistuse kriisiaegne palgalangus ning üldturust tagasihoidlikum kasv kaasa ametnike kuupalga ja Eesti keskmise kuupalga suhte languse, siis eelmisel aastal langus seiskus ja ametnike palga suhe riigi keskmisesse palka jäi 2011. aasta tasemele.

Riigi ametiasutustes oli eelmisel aastal keskmine kuupalk 1081 eurot, mis oli 5,2 protsenti kõrgem kui 2011. aastal ning moodustas 1,22 Eesti keskmist. Kõrgemate riigiametnike keskmine kuupalk tõusis seejuures 4,4 protsenti, olles 1706 eurot ehk 1,9 Eesti keskmist palka, ning vanemametnike palk 6,1 protsenti, olles 956 eurot ehk 1,1 riigi keskmist palka. Keskmine palgatase on kõrgeim põhiseaduslikes institutsioonides ja riigikantseleis, kus kõrgemad riigiametnikud teenisid 2,4-kordset ning vanemametnikud 1,6-kordset Eesti keskmist palka.

Omavalitsusametnike keskmine kuupalk oli mullu 1012 eurot, mis oli 4,2 protsenti varasemast kõrgem ning moodustas 1,14 Eesti keskmist palka. Omavalitsusasutuste kõrgemate ametnike keskmine palk kasvas samas 3,8 protsenti ning oli 2012. aastal 1,4 Eesti keskmist, vanemametnikel aga tõusis palk aastaga 4,3 protsenti ning moodustas 1,1 riigi keskmist.

Aastaraamatu kohaselt mõjutab omavalitsusametnike palkasid regionaalsetest palgatasemete erinevustest tulenev surve ning seega teenivad Tallinna linnavalitsuse kõrgemad ametnikud 29 protsenti ja vanemametnikud 34 protsenti kõrgemat palka kui teistes linnavalitsustes keskmiselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles