ERR plaanib anonüümse kommenteerimise kaotada

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Allikmaa
Margus Allikmaa Foto: Raigo Pajula

Eesti rahvusringhääling (ERR) plaanib kaotada oma portaalides anonüümse kommenteerimise võimaluse, asi seisab sobiva tehnilise lahenduse leidmise taga.

ERRi juhatuse esimees Margus Allikmaa ütles Postimehele, et teema oli jutuks juba paari aasta eest. «Me oleme seda oma majas rääkinud mitu korda,» ütles Allikmaa. «Mingil hetkel tuleb seda paratamatult teha. Me väga-väga tõsiselt kaalume seda võimalust, et me lõpetame anonüümsed kommentaarid ära õige pea.»

Rahvusringhäälingu juhi sõnul on põhjuseks asjaolu, et anonüümsete arvamusavalduste seas on palju vihakõnet ja kommentaariumis korra hoidmine läheb juba raskeks. «Varsti peab hakkama töökohta looma, kes hommikust õhtuni kõrvaldaks sobimatuid kommentaare,» tõdes ta. «Selle asja haldamine pole ühel hetkel enam majanduslikult mõistlik.»

ERRi juht tõdes, et kuigi rahvusringhäälingu portaalides kirjutatavate kommentaaride arv pole Delfi ja Postimehega võrreldav ning ka sobimatute kommentaaride osakaal on väiksem, on aeg anonüümsete sõnavõttude kaotamiseks küps. «Meid täna see king nii jõuliselt ei pigista, aga ikkagi, see ei ole enam ratsionaalne. Täna on ühiskond juba nii kaugel küll, et võiks selle asja ära lõpetada,» ütles ta.

ERRi portaalides anonüümsuse kaotamine seisab veel vaid sobiva tehnilise lahenduse leidmise taga. «See peab olema ikkagi ka mugav, see ei tohi olla päris selline lahendus, et inimene peab ID-kaardiga iga kord sisse logima, piisab ühest korrast. Paar aastat tagasi jäigi meil asi seisma seetõttu, et me ei suutnud tolleks hetkeks head tehnilist lahendust välja mõelda. Küsimus, kuidas seda teha, on täna veel ebaselge,» ütles Allikmaa.

Rahvusringhäälingu juht ei nõustunud Delfi peatoimetaja Urmo Soonvaldi hiljutise arvamusavaldusega, et anonüümsed kommentaarid on ajakirjanikele informatsiooniallikaks ja seetõttu ei tohiks neid kaotada. «Kui kellelgi on ajakirjandusele olulist infot jagada, siis allikakaitse kehtib jätkuvalt väga tõsiselt ja see muudab ka Soonvaldi öeldud argumendid pisut nõrkadel jalgadel seisvaks,» leidis Allikmaa.

Ka Delfi ja Postimees peavad praegu omavahel läbirääkimisi anonüümse kommenteerimise piiramise üle, kuid on eri meelt küsimuses, kas see tuleks täielikult kaotada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles