Merevägi sai juurde kolm miinituukrit

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuuker
Tuuker Foto: Peeter Langovits

Täna hommikul said Lätis Liepajas kutsetunnistuse kolm mereväe miinituukrit ning sellega tõusis nende arv Eesti mereväes kuueteistkümneni.

Balti riikide merevägede ühises tuukrite koolituskeskuses toimunud lõputseremoonia märkis miinituukritele ligikaudu kolmeaastase pingutuse lõppu.

«See tähendab meile olulist võimekuse kasvu. Suudame nüüd rohkem ülesandeid täita, sest siiani oli tihtipeale ülesandeid rohkem, kui võimekust,» ütles mereväe miinilaevadivisjoni tuukrigrupi ülem leitnant Sven Pipar, kelle sõnul suudab tuukrigrupp nüüd välja panna täiendava miinituukrite laevameeskonna.

Miinituukri kuuekuulised kursused jagunevad kaheks osaks - kõigepealt õpivad kursuslased Adažis tundma ja käsitlema maismaal kasutatavaid lõhkekehasid, seejärel siirdutakse Liepaja koolituskeskusesse, kus keskendutakse veealuste lõhkekehade käitlemise õppimisele.

Kursuse viimane osa toob tulevased miinituukrid kuuks ajaks Tallinnasse mereväebaasi tuukrijaama, kus läbitakse süvaveesukeldumise osa, mille käigus sukeldutakse kuni 55 meetri sügavusele. Pärast kursuse lõpetamist saavad miinituukrid tunnistuse ja õiguse teha kahjutuks nii maapealseid kui veealuseid lõhkekehi.

Kolm uut Eesti mereväe miinituukrit on maat Artur Zuzjonok, maat Tanel Lettermo ja maat Artur Kummer ja nad jätkavad teenistust mereväe tuukrigrupis. Eestlastega koos õppis ja lõpetas sama kursuse kaks lätlast.

«Miinituukriks saamine on kolmeaastane protsess, mis algab laevatuukri kursusest ja pooleteist aasta pikkusest praktikast, misjärel suundutakse Liepajasse miinituukri kursusele,» rääkis leitnant Pipar. Sellele järgneb veel kaheaastane tööpraktika kogenud miinituukrite järelvalve all. Kokku kulub ühe kogenud miinituukri ettevalmistamiseks viis aastat.

«Uute tuukrikandidaatide leidmine on vaatamata teenistuse eripärast tulenevale kõrgemale palgale väga raske,» rääkis leitnant Pipar, kelle sõnul tehakse uute kandidaatide leidmise nimel pidevat tööd. Järgmised miinituukrite kursused algavad Balti riikide merevägede ühises tuukrite koolituskeskuses kahe aasta pärast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles