ÜRO kardab Sudaanis uue sõja puhkemist

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sudaanis kardetakse uue sõja puhkemist.
Sudaanis kardetakse uue sõja puhkemist. Foto: AFP / Scanpix

ÜRO teatel on Sudaani lõunaosas Wunchuei regioonis möödunud nädalal rivaalitsevate hõimude vahel puhkenud kokkupõrgetes hukkunud ligi 150 inimest.


«Kohalikud allikad ütlesid, et vähemalt 140 inimest on surnud, 90 on saanud haavata ja varastatud on 30 000 karilooma,» ütles ÜRO töötaja Lise Grande, kelle sõnul on ÜRO saatnud piirkonda rahuvalvajad, vahendas AFP.

ÜRO andmetel on konfliktipiirkonnas alates möödunud aasta jaanuarist hukkunud 2000 inimest, teatas BBC. Väidetavalt hukkusid Dinka hõimu liikmed, kelle väitel ründas neid rivaalitsev Nueri hõim.

Sudaani lääneosas on aastaid väldanud Darfuri kriisi, mille ÜRO on klassifitseerinud üheks maailma suuremaks humanitaarkatastroofiks.

Alates 2003. aastast on Sudaani kodusõjas hukkunud 300 000 inimest, kodudest on lahkunud hinnanguliselt 2,7 miljonit inimest. Sudaani ametivõimude teatel on hukkunuid kõigest 10 000.

Haagis asuv Rahvusvaheline Kriminaalkohus on andnud käsu Darfuris toime pandud sõjaroimades ja inimsusevastastes kuritegudes süüdistatava Sudaani presidendi Omar Hassan al-Bashiri vahistamiseks, kuid viimane viibib endiselt vabaduses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles