Obama: ÜRO resolutsioon Süüria keemiarelvadest on võit maailmale

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama
USA president Barack Obama Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama ülistas ja nimetas «võiduks maailmale» tõenäoliselt reede õhtul vastu võetavat ÜRO resolutsiooni, mis kohustab Süüria režiimi täitma Washingtoni ja Moskva kokkulepet Damaskuse keemiarelvade rahvusvahelisele kontrollile allutamise ja hävitamise kohta.

«See lepe on midagi, mida me oleme püüdnud kaua saavutada. Realistlikult võttes on kaheldav, kas me oleks selleni jõudnud, kuid Ühendriigid poleks ähvardanud kasutada jõudu,» rääkis president

Obama ütles Valge Maja Ovaalsaalis, et teatud murekohad on endiselt aktuaalsed, kuid kokkuleppel on kontrollitav õiguslik raamistik.

Diplomaatide sõnul puuduvad resolutsioonikavandist otsesed karistusmeetmed, kuid see annab Julgeolekunõukogule õiguse neid Süüria presidendi Bashar al-Assadi vastu määrata, kui see peaks rikkuma USA ja Venemaa kokkulepet Süüria keemiarelva rahvusvahelisele kontrollile allutamises ja hävitamises.

Kõik Julgeolekunõukogu 15 liiget kutsuti kavandit arutama New Yorgi aja järgi kell 20.00 (Eesti aja järgi reedel 03.00).

ÜRO kinnitas reedel, et Julgeolekunõukogu koguneb GMT aja järgi südaööl vastu laupäeva (Eesti aja järgi 02.00 ööl vastu laupäeva), hääletamaks USA-Vene resolutsioonikavandi üle.

USA süüdistab Süüria valitsust sariinirünnakus augusti lõpus pealinna Damaskuse lähedal, kus Ühendriikide luure andmetel sai surma rohkem kui 1400 inimest. Washington on tagasi võtnud oma vahepealse ähvarduse karistada Süüriat sõjalise löögiga.

ÜRO relvainspektorid andsid eelmisel nädalal üle aruande, mille kohaselt «annavad kogutud keskkonna-, keemilised ja meditsiinilised analüüsid selgeid ja veenvaid tõendeid selle kohta, et 21. augustil kasutati Damaskuse Ghouta piirkonnas närvigaasi sariini sisaldanud pind-pind tüüpi rakette».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles