Kolga: Süüria keemiarelvade hävitamine on keeruline väljakutse

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Kolga.
Margus Kolga. Foto: Karli Saul

Eesti suursaadik ÜROs Margus Kolga tõdes, et Süüria keemiarelvade likvideerimine saab keemiarelvade keelustamise organisatsioonile olema sealse olukorra pärast keeruline ülesanne.

USA ja Venemaa kooskõlastasid täna resolutsiooniprojekti keemiarelvast Süürias, Margus Kolga märkis aga «Aktuaalses kaameras», et praegu pole siiski sada protsenti selge, et resolutsioon ka tuleb, vahendas ERR Uudised.

Kolga selgitas, et täna õhtul Eesti aja järgi kell 22 peaks kohtuma keemiarelva keelustamise organisatsiooni nõukogu, kes võtab vastu teatud üksikasjalikud küsimused keemiarelva tehnilise likvideerimise osas, seejärel peaks asi jõudma New Yorki julgeolekunõukokku.

Karistusmeetmed Süüria vastu on Kolga sõnul ilmselt resolutsioonis kokkuleppimise  põhilisim vastuolupunkt, sest USA tahaks kindlamaid meetmeid, kuid Venemaa neid praegu veel ei soovi.

«Arvatavasti tuleb teksti see klausel, et kui Süüria valitsus ei saa hakkama või takistab kuidagi keemiarelva likvideerimist, siis võtab rahvusvaheline üldsus vastu meetmed, kuid need meetmed lepitakse järgnevalt kokku,» sõnas Kolga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles