Eesti võimud võtsid USA palvel vahi alla kaks erusõjaväelast

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtla-Järvel vahistati tapmises kahtlustatav mees.
Kohtla-Järvel vahistati tapmises kahtlustatav mees. Foto: SCANPIX

Sel kolmapäeval pidas keskkriminaalpolitsei Ameerika Ühendriikide palvel Eestis kinni kaks endist sõjaväelast, sakslase ja poolaka, kes süüdistuse kohaselt on seotud plaaniga mõrvata narkopolitseinik ja korraldada kokaiini sissevedu USAsse.

Ühendriikide prokuratuuri teatel võeti poolakas Slawomir Soborski ja sakslane Michael Filter Eestis kinni 25. septembril ning nad viibivad siin siiani, oodates väljasaatmist USAsse.

Samal ajal vahistati Tais ja Aafrikas Libeeria Vabariigis veel kaks USA ja üks Saksa kodanik, kellele pannakse süüks, et nad plaanisid korraldada kokaiini sissevedu Ühendriikidesse, tappa Libeerias jälgede varjamiseks USA narkopolitseinik ja tema informaator ning vedada kokaiini õhusõiduki pardal.

Eestis kinnipeetud Soborski ja Filter on esialgu mõrvaplaani süüst vabastatud ja neid süüdistatakse vaid kavatsuses transportida ja levitada narkootikume.

Erusõjaväelastest palgamõrvarid

Prokuratuuri kirjelduse kohaselt on kõik viis vahistatut erusõjaväelased ja teeninud varem relvajõududes oma kodumaal. Eestis tabatud Filter teenis Saksamaal 2009. aastani ja Soborski Poolas aastani 2011. Mõlemad teenisid snaipritena.

USA prokuratuuri kirjelduse kohaselt oli viiemeheline kamp juba aastaid tegev narkokartelli juures ja sai tänavu mais tellimuse tappa Libeerias USA narkopolitseinik ja tema informaator ning osaleda narkootikumide veos.   

Uurijad said meestele jälile varjatud operatsiooni käigus. Manhattani piirkonna prokurör Preet Bahara ütles meediale, et vahistatud meeste näol on tegu palgasõduritega, kes kasutasid oma sõjaväelist väljaõpet kuritegevuseks. Mõrva eest oleksid mehed saanud kuuekohalise summa. Ühel vahistatutest on prokuratuuri andmetel seljataga juba mitmed palgamõrvad.

USA prokuratuur avaldas kurjategijate tabamise eest tänu kõigile operatsioonis osalenud riikidele, teiste hulgas ka Eesti Politsei- ja piirivalveametile, keskkriminaalpolitseile ja riigiprokuratuurile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles