Põhikoolilõpetajad said tulevikuplaanide tegemiseks abimehe

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abimehe esikülg
Abimehe esikülg Foto: SA Innove

SA Innove karjääri- ja nõustamisteenuste arenduskeskus andis välja üheksanda klassi õpilastele mõeldud töövihiku «Abimees Sinu tulevikuplaanide tegemisel».

Töövihik aitab õpilasi elukutse valimisel ja õpinguplaanide tegemisel.

Vihiku ülesehitus järgib tavapärast karjääriplaneerimise protsessi, koosnedes neljast suuremast alateemast  „Kes ma olen“, „Õppima“, „Tööle“ ning „Planeerin ja saavutan“.  Töövihik on põnev ja mänguline, sisaldades praktilisi harjutusi, suunavaid küsimusi eneseanalüüsiks, õppimis- ja töötamisvõimaluseks, mõtteteri ja viiteid infoallikale.

«Kui üheksanda klassi õpilane on harjutused ära teinud, siis ta saab selle põhjal kokku panna oma karjääriplaani järgmiseks perioodiks,» selgitab töövihiku sisu SA Innove karjäärinõustamise spetsialist Mare Väli. «Noor saab vihikut taas kasutada kaheteistkümnendas klassis või kutsekooli viimasel kursusel, kui ta seisab jälle valikute ees. Selleks on trükises uued harjutused,» lisab Väli.

SA Innove juhatuse liikme Robert Lippini sõnul oli vajadus töövihiku järgi suur, kuna see annab võimaluse toetada igat põhikooli lõpetajat individuaalselt esimese edasiõppimisvaliku tegemisel. Möödunud aastal ilmnes haridus- ja teadusministeeriumi uuringust «Õpingute katkestamise põhjused kutseõppes», et oluline on laiapõhjaline lähenemine karjäärinõustamisele juba põhikoolis, kuna peamine põhjus kutsekoolis õpingute katkestamisel oli vale erialavalik.

«Lisaks Rajaleidja karjäärikeskuste töötajate külaskäikudele koolidesse annab töövihik igale õpilasele hea võimaluse tegeleda edasiste plaanide teemaga talle sobival ajal ja kohas,» selgitab Lippin. «Nii mastaapset, samas konkreetsele sihtgrupile ja otse igale noorele suunatud karjääriplaneerimise toetamiseks mõeldud materjali ei ole Eestis varem välja antud.»

SA Innove saatis töövihiku kõikidele eesti keele õppekeelega üheksanda klassi õpilastele. Karjäärivihiku koostasid SA Innove ja Rajaleidja karjäärikeskuste spetsialistid ning õpilaste tagasisidet andis Eesti Õpilasesinduste Liit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles