Piirivalvelaevad võivad kolida Hundipea sadamasse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hundipea sadam, Peetri sadam ja Lennusadam.
Hundipea sadam, Peetri sadam ja Lennusadam. Foto: Küllike Rooväli / Postimees

Siseministeerium soovib koondada kõik piirivalve, politsei ja veeteede ameti laevastiku maapealsed teenused ühte kohta ning praeguste plaanide järgi saab ühtseks kaldabaasiks ja kodusadamaks Tallinnas asuv Hundipea sadam.

Ministeerium koondab praegu ühendamise analüüsimaterjale ning loodab vastava koonddokumendi esitada valitsusele hiljemalt oktoobri lõpuks, ütles esmaspäeval BNSile siseministeeriumi varahaldus- ja hankepoliitika osakonna juhataja Raino Sepp, kelle sõnul sõltub edasine valitsuse otsusest.

«Kui see on olemas, saab alustada ettevalmistustega, näiteks hoonete renoveerimisega,» rääkis Sepp. Praeguste plaanide kohaselt võib Süsta tänava piirivalvesadama asemel saada uueks kaldabaasiks veeteede ametile (VTA) kuuluv Hundipea sadam.

Siseministeeriumi migratsiooni- ja piirivalvepoliitika osakonna nõuniku René Alliku sõnul oleks baas kodusadam politsei- ja piirivalveameti (PPA) alustele ja ta peabühtlasi tagama vajalikku ligipääsu merele ka teiste ülesannete täitmiseks. «See tähendab, et lisaks alustele peaks kaldabaasis muu hulgas paiknema ka mereäärne koolitustaristu ja reostustõrjevahendite baas,» selgitas Allik BNSile.

Varem on valitsus soovinud kaldabaasi Miinisadamasse või Süsta tänava piirivalvesadamasse. Ministeeriumid uurisid mõlemat võimalust ja leidsid, et neisse ühise baasi koondamine osutuks liiga kalliks või tekiksid muud probleemid.

PPA ja VTA laevastike ühendamist siseministeerium kaalunud pole. «Meie roll on piirdunud eeskätt kaldabaaside ühendamisega, mis käsitleb ka laevade paiknemist, kuid see ei ole alus laevastiku ühendamiseks,» lausus Sepp, kelle sõnul nõuaks laevastike kokkupanek eraldi projekti.

«Küll saavad politsei- ja piirivalveameti laevad järgmiseks aastaks täiendavat raha, mille tulemusena tõuseb nende merepäevade arv 600-lt 800-ni,» rääkis Sepp. «Merel olemise arvelt on võimalik vähendada riigisadama kaimeetreid ja ressurss suunata piiri valvamisele, reostusseirele ja -tõrjele, mereala korrakaitsele ning päästmisele.»

Üle 20 alusega VTA peadirektori asetäitja Toomas Leetjõe ütles BNSile, et Hundipea sadama renoveerimine peaks algama järgmisel aastal ja sinna peaks kõik vajalikud kaldateenistused ära mahtuma. «Sadamasse tuleb ehitada laod, töökojad ja korraldada muud tugiteenused,» rääkis Leetjõe. Kuigi mitmel riigiasutusel on veel laevu, ei saa rohkemate aluste kaldabaasi Hundipea sadamasse tuua, sest sadam ei mahuta rohkem.

Kaitseministeeriumi pressiesindaja Artur Jugaste sõnul merevägi loodava ühtse kaldabaasiga ei ühine. «See projekt pole meie jaoks enam aktuaalne, sest asja iva – et PPA kolib oma alused Miinisadamasse – ei saanud teoks ja seetõttu oleme kokku kolimise oma plaanides maha matnud,» lausus Jugaste BNSile. Tema sõnul renoveerib ministeerium hoopis Miinisadamas asuva kasarmu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles