Saksamaa tunnistas topeltkasutusega kemikaalide eksporti Süüriasse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria vabatahtlikud õpetasid sel kuul Aleppo linnas elanikke keemiarünnaku korral käituma ning demonstreerisid ka kaitsevarustuse kastumist.
Süüria vabatahtlikud õpetasid sel kuul Aleppo linnas elanikke keemiarünnaku korral käituma ning demonstreerisid ka kaitsevarustuse kastumist. Foto: SCANPIX

Saksa valitsus tunnistas täna, et andis veel 2011. aastal loa niinimetatud topeltkasutusega kemikaalide väljaveoks Süüriasse, ning seda suuremas koguses kuni oli seni teada.

Majandusministeeriumi andmetel eksportisid Saksa firmad aastatel 2008-11 Süüriasse kokku 360 tonni kemikaale, mida võib lisaks tsiviilvaldkondadele kasutada ka sõjalistel eesmärkidel. Ministeeriumi kinnitusel pole neid andmeid, et keemilisi andmeid, mille väljaveoks anti luba veel 2011. aasta aprillis, oleks kasutatud keemiarelvana.

«Pärast olemasoleva info põhjalikku kontrollimist võib eeldada, et neid tooteid kasutati eratööstuses tsiviilotstarbeliselt,» märkis ministeerium avalduses.

Ministeerium ei täpsustanud, millised ettevõtted keemilisi aineid välja vedasid, kuid teatas, et eksport lõpetati 2011. aasta mais, kui jõustusid sanktsioonid keemiliste ainete ekspordile Süüriasse.

Kaks nädalat tagasi tunnistas Saksa majandusministeerium, et aastatel 2002-2006 anti luba enam kui saja tonni topeltkasutusega kemikaalide ekspordiks Süüriasse.

ÜRO keemiarelvainspektorid teatasid septembris, et Süüria kodusõjas on kasutatud suures ulatuses keemiarelva ning et 21. augusti rünnakus Damaskuse lähedal tappis närvigaas sariin sadu inimesi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles