Obama lubab lõpetada sõja Iraagis

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA demokraatide presidendikandidaat Barack Obama lubas eilsel debatil, et ta kavatseb riigipeaks tõusmise korral väed Iraagist ära tuua ning suunata kogu jõud võitlusesse Al-Qaeda vastu Afganistanis.

Illinoisi senaator leidis, et visa sõja jätkamine Iraagis segab Ühendriikidel tegeleda teiste ohtudega ning õõnestab ameeriklaste turvatunnet ja positsiooni maailmas, mistõttu tuleb see lõpetada, vahendas Reuters.

«Presidendina muudan ma võitluse Al-Qaeda ja Talibani vastu prioriteediks, nagu see peaks olema,» lubas ta. «See on sõda, mille me peame võitma.»

Mustanahaline presidendikandidaat kordas oma varasemat lubadust tuua lahinguüksused Iraagist ära poolteise aasta jooksul pärast seda, kui ta ametisse astuks, jättes sinna vaid jäänuküksused, mis võtaks sihikule terroristid. Sama kava esitas ta juba kahe aasta eest.

Obama pidas sõjateemadel eile maha ägeda väitluse vabariiklasest pearivaali John McCainiga, kes oli vastupidisel arvamusel ja süüdistas oma konkurenti plaanide tegemises enne tutvumist tegeliku olukorraga.

Illinoisi senaator kavatseb lennata sõjapiirkondadesse USA väejuhtidega kohtuma selle kuu lõpus, kusjuures Afganistani külastaks ta siis üldse esimest korda, ehkki Iraagis on ta varem juba käinud.

«Minu kogemuse kohaselt toimivad andmekogumismissioonid tavaliselt paremini vastupidi: esmalt kogud sa andmeid ja siis esitad uue strateegia,» avaldas selle kohta oma arvamust McCain.

Obama oli algusest peale vastu USA vägede arvu suurendamisele Iraagis ning kuigi see tõi kaasa vägivalla märgatava vähenemise, peab demokraat vabariiklaste strateegiat, mida esimesena pakkus välja just McCain, seni ebaedukaks.

Presidendikandidaadid leidsid samas ühise keele Afganistani osas, sest mõlemad pooldavad sealsele vägivallale suurema tähelepanu pööramist ning peavad vajalikuks see sõda ilmtingimata võita. Novembris toimuvatel valimistel tõotab rohkem kirgi kütta siiski Iraak.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles