President sõidab Rumeeniasse ja Moldovasse

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Presidendipaar tänavu suvel Kadriorus.
Presidendipaar tänavu suvel Kadriorus. Foto: Peeter Langovits / Postimees

President Toomas Hendrik Ilves ja Evelin Ilves sõidavad täna õhtul kaheks päevaks riigivisiidile Rumeeniasse, kust president suundub edasi töövisiidile Moldovasse.

Presidendi kantselei teatel kohtub riigipea Bukarestis Rumeenia presidendi Traian Băsescu, parlamendi senati esimehe Crin Antonescu, peaministri Victor Ponta, välisministri Titus Corlăţeani ja infoühiskonna ministri Dan Nicaga, samuti osaleb ta töölõunal Rumeenia kaubanduskojas. Kohtumistel tuleb juttu Euroopa Liidu ja NATO poliitikast, finants- ja majanduspoliitikast ning ELi idapartnerlusprogrammist.

Neljapäeval kohtub Ilves vabakondliku «Let’s Do It, Romania!» esindajatega, kes said inspiratsiooni eestlaste «Teeme ära!» kampaaniast. Eelmisel nädalavahetusel osales Rumeenias toimunud koristuspäeval ligi 165 000 vabatahtlikku.

President asetab Bukaresti Carol I pargis pärja tundmatu sõduri hauale, austab 1989. aasta revolutsioonis enam kui tuhande tapetud rumeenlase mälestust Taassünni mälestusmärgi juures ja paneb pärja ka Rumeenia südametunnistuseks nimetatud Corneliu Coposu ausamba juurde.

Evelin Ilves külastab koos Rumeenia presidendi abikaasa Maria Băsescuga Cotroceni rahvusmuuseumi ja kuulmispuudega laste lasteaeda, samuti käib ta Bukaresti talurahvamuuseumis ning Rumeenia aja- ja kultuuriloole olulistes Sinaia kloostris ja Pelesi lossis.

Eesti riigipead saadab riigivisiidil ametlik delegatsioon, kuhu kuuluvad kaitseministeeriumi kantsler Mikk Marran, Eesti Kaubandus-Tööstuskoja juht Toomas Luman ja «Teeme ära!» esindaja Meelike Hirmo. Lisaks osaleb visiidil üheksaliikmeline äridelegatsioon.

Neljapäeva õhtul lendab president Bukarestist kahepäevasele töövisiidile Moldovasse, mis soovib parafeerida novembris Vilniuses toimuval idapartnerluse tippkohtumisel vabakaubanduse- ja assotsiatsioonilepingu ELiga. Chișinăus kohtub Ilves Moldova presidendi Nicolae Timofti, parlamendi spiikri Igor Cormani ja valitsusjuhi Iurie Leancăga.

Peaministri kutsel kõneleb Ilves Chișinăus ka kõrgetasemelisel küberjulgeoleku rahvusvahelisel konverentsil «Digital Security in a Digitally Interconnected World» ning külastab esimese välisriigi liidrina Chișinăus hiljuti avatud totalitarismiohvrite mälestusmärki. Tagasi Eestisse jõuab president laupäeva õhtul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles