Tsahkna: täiskasvanu seks 15-aastasega on ebanormaalne

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalkomisjoni esimees Margus Tsahkna
Sotsiaalkomisjoni esimees Margus Tsahkna Foto: Margus Ansu

Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) kuuluv sotsiaalkomisjoni esimees Margus Tsahkna leiab, et ainult seaduse muudatusega ei ole võimalik lapsi kaitsta seksuaalse ärakasutamise eest, kuid seksuaalvahekord alla 16-aastase noorega võiks siiski olla kriminaalkorras karistatav.

Tsahkna ütles Postimehele, et seksuaalelu legaalse ea tõstmine 14 eluaastalt 16 aastale vajab põhjalikku debatti ühiskonnas ning kindlasti tuleks oluliselt rohkem tegeleda noorte teadlikkuse tõstmisega ja vastutuse selgitamisega.

«Täiskasvanud inimese seksuaalvahekord 15-aastase lapsega ei ole normaalne ja seadus võiks seda ka sätestada.»

Tsahkna sõnul on tegu olulise, ent emotsioone tekitava teemaga, ta avaldas lootust, et parlament arutab eapiiri küsimust ka karistusseadustiku muutmise raames.

Tuleva nädala kolmapäeval arutab riigikogu täiskogu õiguskomisjonis menetlusel olnud karistusseadustiku muutmise eelnõu, millega on plaanis üle võtta seksuaalvägivalda suhtumist karmistav Euroopa Liidu direktiiv.

Eelnõuga sätestatakse sõnaselgelt keeld astuda suguühtesse või teha muid sugulise iseloomuga tegusid lapsprostitutsiooni raames alla 18-aastase isikuga ning sellise teo eest karistatakse kuni kolmeaastase vangistusega. Sama teo eest, kui see on toime pandud noorema kui 14-aastase isiku suhtes, karistatakse kuni viieaastase vangistusega.

Praegu kehtiva karistusseadustiku kohaselt on karistatav täisealise isiku ja noorema kui 14-aastase isiku suguühtesse astumine. Menetluses olev eelnõu laiendab seda ning sätestab, et kui tegemist on suguühtesse astumise või muu sugulise iseloomuga teoga, ära kasutades kannatanu sõltuvust süüdlasest või kuritarvitades saavutatud mõjuvõimu või usaldust, on seksuaalse enesemääramise eapiir 18 eluaastat.

Avatud Eesti Fondi ja Eesti avatud Ühiskonna Instituudi uuringute kohaselt on seitse protsenti prostituutidest on kuni 18-aastased ning Eesti meestest on prostituudi teenust kasutanud 12 protsenti, sealjuures on nende hulgas igakuiseid püsikliente 0,6 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles