Piirivalvurid tõrjuvad Peipsi järvel reostust

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peipsi järv.
Peipsi järv. Foto: Margus Ansu

Politsei- ja Piirivalveameti piirivalvurid tõrjuvad Peipsi järvel hinnanguliselt 90 000 ruutmeetrist reostust, mis pärineb veel mõõdistustöid teinud laevalt.

Täna kella 11.05 ajal teatati, et Peipsi järvel Omedu rannast umbes 5 km kaugusel on Veeteede ameti mõõdistuslaevalt järve lekkinud diislikütust.

Esialgse teate kohaselt oli kütust lekkinud umbes 200 liitrit. Kütuse ümberpumpamiseks kutsuti appi piirivalvekaater MP43.

Kella 12 ajal suundus piirkonda Keskkonnainspektsiooni inspektor, et olukorda hinnata.

Veidi pärast kella 12, kui paaki jäänud kütus oli välja pumbatud, selgus, et kütust on lekkinud tunduvalt rohkem, kokku ca 1400 liitrit.

Olukorra täpsemaks hindamiseks startis kella 13.10 ajal Lennusalgast PPA lennuk Peipsi järve kohale seirelennule.

Kella 14.20 seisuga oli reostus levinud ribakujuliselt, orienteeruvalt 200 meetri laiusel ja kilomeetri pikkusel alal. Kaugus Omedu rannast oli ca 4 km.

Kella 16 ajal paigaldasid Mustvee kordoni piirivalvurid kalda ja reostuse vahele kaks absorbentpoomi, mis reostuslaiku piiravad ja diislikütust imavad.

Kell 16.30 kogunes Politsei- ja Piirivalve mereseirekeskuses ametkondadevaheline staap, kus osalesid PPA, Veeteedeameti, Keskkonnaameti, Keskkonnainspektsiooni ja  Päästeameti esindajad.  

PPA tegeleb hetkel reostuse kogumisega. Reageerivad PPA veesõidukid, Päästeameti veesõiduk ning valmisolekus on keskkonnainspektsiooni veesõidukid.

Täna jätkatakse reostustõrje töödega kuni päevavalgust jätkub. Samal ajal koondatakse Mustvee kordonisse täiendavaid reostustõrje vahendeid, et vajadusel oleks võimalik neid kasutada. Juba vette pandud poomid jäävad ööseks järvele ning töö jätkub homme hommikul.

Reostus kujutab ohtu eelkõige veelindudele, kelle sulestikku diislikütus kahjustab.

PPA mereturvalisuse büroo komissar Ivar Treffneri sõnul on ametkondade eesmärk võimalikult palju kütust järvelt kokku koguda. «Kergkütus üldjuhul hajub ise veest ära, ent sügiseste ilmastikuoludega on see protsess tunduvalt aeglasem. Seetõttu alustasime aktiivsete reostustõrje töödega,» rääkis ta.

Politsei- ja Piirivalveamet palub reostuse lähistele alustega mitte minna, et reostustõrje töid mitte segada.

Sündmuse lahendamist juhib ametkondadevaheline staap. Sündmuskohal juhib olukorra lahendamist Mustvee kordon. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles