Berlusconi loobus valitsuse kukutamise katsest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silvio Berlusconi täna parlamendis.
Silvio Berlusconi täna parlamendis. Foto: SCANPIX

Itaalia ekspeaminister Silvio Berlusconi loobus täna katsest kukutada Enrico Letta valitsus, lubades seda usaldushääletusel toetada. Usaldushääletusel toetas senat Letta ametissejäämist, 235 senaatorit hääletas valitsuse poolt ja 70 vastu.

«Me oleme otsustanud hääletada usalduse avaldamise poolt, kuigi mitte ilma sisevaidlusteta,» sõnas erakonnakaaslaste survele järele andnud Berlusconi senatihääletuse eel.

Ta lisas, et muutis täna meelt, kui kuulis Letta lubadusest alandada makse, ja vajadusest valitsuse järele, mis suudaks Itaalias institutsionaalsed reformid läbi viia.

Ootamatu meelemuutus, mis tagab suure tõenäosusega Letta koalitsiooni püsimise, tõi kohe kaasa tõusu aktsiaturgudel.

Letta kuulas Berlusconi kõnet pead vangutades, ja tema pöördumisele parlamendis järgnes vaikus.

Hääletus siiski toimub. Peaministril on alamkojas kindel enamus, kuid senatis saab ta olla kindel vaid oma Demokraatliku Partei ja selle tsentristidest liitlaste 137 häälele ning vajab enamuseks veel 24 saadiku toetust. Berlusconi otsus peaks selle kindlustama.

Letta ise kutsus rahvaesindajaid tema poolt hääletama, sest itaallased on väsinud verisest areenist.

«Itaalia on läinud välja riski peale, mis võib olla saatuslik. Meist endist sõltub, kas kasutame selle hetke ära või mitte,» ütles Letta senatile. «See on ajalooline situatsioon.»

Kriis Itaalias võttis eile uued pöörded, kui ekspeaminister teatas otsusest kukutada praegune valitsus, kuid mitu tema paremtsentristliku erakonna Rahva Vabadus juhtliiget avaldas selle suhtes vastuseisu.

Berlusconi heitis Lettale ette, et valitsusjuht ei takistanud tema poliitilist mõrvamist õiguslike vahenditega, viidates möödunud aastal tema suhtes jõustunud süüdimõistvale otsusele.

Letta nimetas Berlusconi käitumist hullumeelseks ja vastutustundetuks, Rahva Vabaduse partei (PDL) peasekretär ja siseminister Angelo Alfano aga lubas olla Berlusconi-meelne teisel moel.

Itaalia parem- ja vasktsentristide valitsus on võimul olnud alates aprilli lõpust. Praeguse kriisi juured peituvad asjaolus, et riigi kõrgeim kohus langetas augusti alguses Berlusconi maksupettuse kohtuasjas lõpliku otsuse.

Miljardärist ekspeaministrile esialgu määratud nelja-aastane vanglakaristus lühendati ühele aastasele ning pööratakse 76-aastase Berlusconi kõrge vanuse tõttu ilmselt koduarestiks.

Itaalia seadused keelavad osaleda parlamendi töös enam kui kaheks aastaks süüdi mõistetud isikul. Senat peaks otsustama Berlusconi saatuse oktoobris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles