Ilves ja Băsescu: Eesti ja Rumeenia on euroliidu idapartnerite head liitlased

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rumeeniasse riigivisiidile saabunud Eesti president Toomas Hendrik Ilves ja Rumeenia riigipea Traian Băsescu keskendusid tänasel kohtumisel Euroopa Liidu idapartnerite Ukraina , Moldova ja Gruusia jätkuvale lähenemisele Euroopale.

«Meie kohtumine kinnitas, et Eesti ja Rumeenia on euroliidu idapartneritele head liitlased,» ütles president Ilves, kes homme lendab Bukurestist töövisiidile Moldova pealinna Chisinausse.

Ta nimetas 21. sajandi euroopalikku poliitikasse mittekuuluvaks majanduslikku ja poliitilist survet, mida kogevad praegu Ukraina ja Moldova, kes on sidunud oma tuleviku Euroopa Liiduga. «Nad soovivad kuuluda Euroopasse, näevad oma tulevikku koos Euroopa Liiduga. See on nende vaba valik, mida meie toetame sama veendunult nagu me seisame vastu katsetele suruda neile riikide peale ähvarduste ja sanktsioonidega teistsugust tulevikku,» rõhutas president Ilves.

Tõenäoliselt allkirjastatakse Euroopa Liidu idapartnerluse tippkohtumisel tänavu novembris Vilniuses vabakaubandus- ja assotsiatsioonileping Ukrainaga ning parafeeritakse see Moldova ja Gruusiaga.

President Ilves kordas kohtumisel president Băsescuga Eesti toetust Rumeenia ühinemisele Schengeni viisaruumiga.

Kahepoolsetest suhetest kõneldes nimetasid nii Eesti kui ka Rumeenia riigipea neid väga headeks. Meie maad teevad igapäevast ja asjalikku koostööd Euroopa Liidus ja NATO-s, kus Eesti ja Rumeenia vaated kattuvad kõigis olulistes küsimustes. Lisaks jõudsid kolme aasta eest Eestist Rumeeniasse ka koristustalgud «Teeme ära!», mis on tänaseks loonud sideme kahe riigi vabakondade vahel.

Eesti riigipea kohtub riigivisiidil Rumeeniasse ka parlamendi Senati esimehe Crin Antonescu, peaministri Victor Ponta, välisministri Titus Corlăţean'i ja infoühiskonna ministri Dan Nica'ga, samuti osaleb töölõunal Rumeenia Kaubanduskojas, kus julgustab kahe riigi ettevõtjaid senisest tihedamale koostööle, eriti IT vallas.

Homme hommikul kohtub president Ilves Bukarestis vabakondliku «Let's Do It, Romania!» esindajatega, kes said inspiratsiooni eestlaste «Teeme ära!» kampaaniast. Läinud nädalavahetusel osales koristuspäeval üle Rumeenia ligi 165 000 vabatahtlikku.

President Ilves ja Evelin Ilves asetasid täna hommikul Bukaresti Carol I pargis pärja tundmatu sõduri hauale. Eesti riigipea austas ka 1989. aasta revolutsioonis enam kui tuhande tapetud rumeenlase mälestust Taassünni mälestusmärgi juures ja pani pärja Rumeenia südametunnistuseks nimetatud Corneliu Coposu ausamba juurde.

Evelin Ilves külastas koos Rumeenia presidendi abikaasa Maria Băsescu'ga Cotroceni rahvusmuuseumi ja kuulmispuudega laste lasteaeda. Evelin Ilves käis ka Bukaresti talurahvamuuseumis ning homme sõidab Rumeenia aja- ja kultuuriloole olulistesse Sinaia kloostrisse ja Pelesi lossi.

Rumeenia riigipea Traian Băsescu ja Maria Băsescu annavad president Ilvese ja Evelin Ilvese auks täna õhtul Cotroceni palees riigiõhtusöögi.

Eesti riigipead saatvasse ametlikku delegatsiooni kuuluvad ka kaitseministeeriumi kantsler Mikk Marran, Eesti Kaubandus-Tööstuskoja juhatuse esimees Toomas Luman ja «Teeme ära!» esindaja Meelike Hirmo.

Äridelegatsiooni kuuluvad Allan Aru (Featherie Invest OÜ/Ecometal AS), Mihail Beregoi ja Tiit Vapper (Real Systems AS), Alar Salum (Krimelte AS), Hannes Plinte (Girf OÜ/GOSwift), Kaido Saar (BigBank), Jaanus Tamm (Defendec OÜ) ning Mait Palts ja Liis Lehesalu Eesti Kaubandus-Tööstuskojast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles