Kirikutel ei jätku remonditöödeks piisavalt raha

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koonga valla üks olulisemaid vaatamisväärsusi Mihkli kirik sai mullu uue katuse.
Koonga valla üks olulisemaid vaatamisväärsusi Mihkli kirik sai mullu uue katuse. Foto: Ants Liigus

Selle aasta lõpus saab läbi riiklik pühakodade programm, mille toel taastati ja renoveeriti lagunevaid ja kehvas seisus kirikuid.

Kuigi programmi kavatsetakse edaspidigi pikendada, ei pruugi selle toetustest piisata kõikide remonti vajavate kirikute renoveerimiseks, vahendas ERRi uudisteportaal «Aktuaalset kaamerat».

Praegu on ligi 190 mälestiste nimekirja kantud kirikust 21 protsenti avariilised või väga kehvas seisukorras ning näiteks mitme põrandaauguga Anna koguduse remondiks oleks koguduse õpetaja Lea Heinaste hinnangul vaja umbes 60 000 kuni 70 000 eurot, lisades, et nemad loodavad kiriku korda teha annetuste toel.

Siiani on sakraalhooneid üleval pidanud riik ja kogudused, näiteks said kümne aasta jooksul rohkem kui sada pühakoda toetust kokku umbes 9,3 miljoni euro eest, kuid pühakodade riiklik programm saab selle aastaga läbi.

2013. aastal on pühakodade programmi eelarve ligikaudu 723 000 eurot ja kuigi tõenäoliselt pikendatakse programmi ka edaspidi, pole teada, kui kauaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles