CIA agentide tapja kõneleb teisest ilmast

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

End lõppenud aasta eelviimasel päeval Afganistani sõjaväebaasis koos seitsme CIA agendi ja oma kaasmaalasest vahemehega õhku lasknud jordaanlane teatas täna avaldatud postuumses videosõnumis, et tema tegu oli mõeldud kättemaksuna vaenlastele.


Humam Khalil Abu-Mulal al-Balawi räägib väidetavalt oma eesmärkidest videoklipis, mida näidati Al-Jazeera telekanalil. Selle materjali autentsust pole veel kinnitatud, vahendas AFP.

Sõjavormis habetunud mees, kes arvatavasti on Balawi ise, teatab videos, et tema sõnum on läkitatud kõigile vaenlastele - nii Luure Keskagentuurile (CIA) kui ka Jordaania luureteenistustele.

«Me kinnitame oma emiirile Baitullah Mehsudile, et me ei unusta tema verd eales. Meie ülesanne on tema eest kätte maksta nii Ameerikas kui väljaspool,» kuulutas ta, mainides mullu augustis USA rünnakus hukkunud Talibani liidri nime.

Tema kõrval istub videos ka teine isik, kes kannab afgaani pearätikut, ning nende taustal on näha lippu värsireaga koraanist. Teiseks isikuks on meedia andmetel ilmselt Pakistani Talibani uus liider Hakimullah Mehsud.

Balawi lasi end kümne päeva eest õhku Pakistani piiri lähedal Khostis asuvas USA sõjaväebaasis. Temaga koos said surma seitse ameeriklast ja tähtis Jordaania luureohvitser, kes kuulus kuninglikku perekonda.

Pärast rünnakut kuulutasid mitmed džihaadile pühendunud veebilehed, et Balawi oli topeltagent, kes vedas lääne luureteenistusi mitu kuud ninapidi enne kui nende vastu otsustavalt astus.

Seevastu rääkis üks Jordaania ametnik alles kolmapäeval, et riik sai Balawi käest kasulikku informatsiooni, mida jagati ka teiste partneritega terrorivastases võitluses.

Balawi ise näib videos nüüd selle ümber lükkavat. «Jumala sõdalane ei paljasta kunagi oma usku väljapressimisele ega tagane sellest, isegi kui talle pakutakse ühes käes päikest ja teises kuud,» kinnitas ta poeetiliselt, viidates oma topeltagendi rollile.

Neljapäeval tsiteerisid islami veebilehed terroriorganisatsiooni Al-Qaeda Afganistani haru juhti Mustafa Abu al-Yazidi, kes ütles, et pommimees jättis endast maha testamendi, milles nimetab Khosti rünnakut kättemaksuks «õilsate märtrite» eest. Yazid luges seejärel ette nimekirja juhtivatest islamisissidest, nende seas Mehsudi nime, kes on hukkunud Pakistani hõimualadele antud õhulöökides.

30. detsembri rünnak oli surmatoovaim CIA vastu pärast 1983. aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles