Obama ei kavatse Jeemenisse vägesid saata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Barack Obama
President Barack Obama Foto: SIPA / SCANPIX

President Barack Obama sõnul pole tal mingit kavatsust saata Jeemenisse ja Somaaliasse USA sõdureid, et seal pesitsevate Al-Qaeda mässuliste vastu võidelda, vahendab AFP.


«Ma ei välista nii keerulises maailmas kunagi ühtki võimalust... Riikides nagu Jeemen või Somaalia on minu arvates praegusel hetkel kõige tõhusam rahvusvaheliste partneritega koos töötada,» ütleb Obama eeloleval reedel ajakirjas People avaldatavas intervjuus. «Mul pole mingit kavatsust nendesse regioonidesse USA sõjaväelasi saata.»

Obama sõnul on Al-Qaeda epitsentriks endiselt seadusetu hõimuala Afganistani-Pakistani piiril, ehkki tunnistas, et terrorivõrgu Jeemeni haru on muutunud varasemast tõsisemaks probleemiks.

Riigipea seisukohaga oli nõus ka USA staabiülemate ühendkomitee esimees admiral Michael Mullen, kelle sõnul pole vägede saatmine Jeemenisse võimalik.

Mullen ütles intervjuus CNNile, et Ühendriigid annavad juba praegu Jeemenile abi võitluses Al-Qaeda mässuliste vastu, kuid rõhutas, et sõjategevust juhib Sanaa, mitte Washington.

Jeemen on reageerinud vihaselt kuuldustele võimalikust USA sõjalisest sekkumisest, kuid analüütikud kardavad, et Osama bin Ladeni esivanemate kodumaa ei saa üksi islamistide ohjeldamisega hakkama ning USA ametiisikud on öelnud, et tahavad sõjaväelist ja luurealast koostööd Jeemeniga veelgi tõhustada.

Washington kavatseb tänavu rohkem kui kaks korda tõsta Jeemenile antavat majandusabi - mulluselt 70 miljonilt vähemalt 150 miljoni dollarini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles