Siseministeerium ei toeta kohtute eelnõu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtuniku tool.
Kohtuniku tool. Foto: Raigo Pajula

Siseministeerium ei toeta kohtute seaduse eelnõud, sest see ei arvesta juba menetluses oleva maksekäsu kiirmenetluse ja justiitsregistrimenetluse seaduse eelnõu. Samuti kavatsetakse seaduseelnõuga luua uue asutusena kohtuhalduskeskus, samal ajal kui valitsus on seisukohal, et uute asutuste moodustamist ei toetata.

«Eelnõu ei saa käsitleda lahus justiitsministeeriumi algatatud maksekäsu kiirmenetluse ja justiitsregistrimenetluse seaduse eelnõust,» teatas regionaalminister Siim Kiisler kirjas justiitsministeeriumile.

Ta viitab vastuses, et maksekäsu kiirmenetlust ei ole õige käsitleda kohtupidamisega mitteseotud ülesandena ning seetõttu ei peaks tema hinnangul kohtute seaduse eelnõu menetlust jätkama enne, kui on selge, milliseks kujuneb maksekäsu kiirmenetluse ja justiitsregistrimenetluse seaduse eelnõu edasine menetluskäik.

Samuti märgib Kiisler, et eelnõu käsitleb uue kohtuasutuse - kohtuhaldusekeskuse moodustamist. «Vabariigi Valitsuse konsensuslik seisukoht on siiani olnud mitte toetada uute asutuste moodustamist,» kirjutab minister.

«Eelnõu seletuskirjas ei selgitata, milline on kavandatava muudatuse kuluefektiivsus, kui senini osaliselt Riigikohtu ning justiitsministeeriumi täidetavad ülesanded koondatakse uude asutusse,» toob Kiisler välja kohtute seaduse eelnõu puuduse.

Eelnõu seletuskiri ei sisalda ka muudatuste mõju regionaalarengule. Regionaalminister ei ole rahul, et pole välja toodud, kus uus keskus paiknema hakkaks ning kui palju selle loomisega inimesi koondataks. Regionaalse tasakaalustatuse eesmärgil peab siseministeerium õigeks, et ühine keskus ei rajataks mitte Harjumaale, vaid eri maakondadesse.

Riigikohtu esimees Märt Rask andis detsembri algul riigikogule üle uue kohtute seaduse eelnõu kavandi, mis näeb ette kõigile kohtutele ühtse halduskeskuse loomise ning vähendab kohtunike arvu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles