Heledus pimeduses – Luminoso Tallinna Kunstihoones

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luminoso liikuvad kõnepuldid.
Luminoso liikuvad kõnepuldid. Foto: Peeter Langovits

Tallinna Kunstihoones avati Luminoso näitus «Bushenwald.com». Kohale oli tulnud palju inimesi, kuid veini ja õlut jäi isegi alles. Kunst sõna otseses mõttes sõitis sisse ja valitses.

Naftaselt lõhnav globaalpoliitika, skisofreeniline sõnamulin ja hämaruses luminestseerivad objektid tekitasid ängi ja samas lõbustasid, mis kokku andis mõjuva näituseelamuse.


Konks vette


Siseneda tuleb Luminoso näitusele ettevaatlikult. Liikuvad vaguskastid-kõnepuldid ei näe küll agressiivsed välja, kuid ründavad vaikselt ning järjekindlalt. Pealegi veel selja tagant. Piisab, kui kaotad korra tähelepanu – ongi sul kõnepult seljas. Kuid sellest pole midagi, ta ei hammusta, ainult tõukab õrnalt.


Kolm pulti liiguvad kindlatel trassidel edasi-tagasi. USA presidendi vapiga pult edastab Bushi 9/11 sündmustele pühendatud kõne aastast 2001 ja samal ajal filmib piilukaameraga rahvast, kes ta nägemisulatusse jääb.


Väga sümboolne ja praktiline – nii saab potentsiaalsed terroristid salaja ära märgistada. Bushi-puldi kõrvalrajal libiseb oma teed Luminoso enda logoga kõnepult. Sellel on samuti küljes nii mikrofon kui kaamera, kuid kumbagi ei kasutata. Kunstnik on tasa, mis mõjub eriti tähenduslikuna.


Nagu Luminoso ise räägib, on tema visanud vaid konksud vette ja tõlgendusruumi jätnud vabaks – hakaku külge siis mis iganes. Nende kahe puldi kohmakalt järjekindla palverännaku objektiks paistab olevat suur Venemaa sümboliga kõnepult, kust kostab president Putini krestomaatiline pöördumine rahva poole aastal 2005.


Suure saali seinu katavad neli suurt ekraani, kus alasti mehi ja naisi pannakse suhestuma nende samade motoriseeritud kõnepultidega. Luminoso arvab, et inimesed ise kujutavad ette, et nad on maailma ja kogu globaalpoliitikaga suhestumisel kohutavalt adekvaatsed, kuid tegelikult ei saa nad eriti aru, mis toimub.


Kolmas kõnepult liigub mööda kunstihoone pikka saali ja seda kaunistab Iraagi logo ning loosung «The world with­out zionism». Selle puldi «altariks» on ruumiinstallatsioon «Sweet Little Bushenwald», mis ongi siis väike armas kuulikindel klaaskapike.


Näituse teine osa – 2005. aastast pärit videoinstallatsioon «Bedrooms’ show» –   koosneb tarbimisühiskonna ikoonideks kujunenud märke kandvatest vooditest ja suurtest ekraanidest.


Valus ja hea


Pulbitsev naftavoodi, Mercedes-Benzi, Gazpromi ja Coca-Cola surnupealuudega kaunistatud voodid ning tegevused, mida nende peal videopildis veel vähemalt näivalt elavad inimesed harrastavad, puudutavad teravalt ja mõjuvad ängistavalt. Aga see on hea äng – loovust mahasuruv ja samas ka ärgitav – väga vastuolulisi tundeid tekitav. Sügavalt mõjuv.


Avaldame siis ka saladuse, kes peitub artistinime Luminoso taga. See on Eesti postmodernismi isa – vabakunstnik Raul Rajangu, kelle tegemisi kajastab põhjalikumalt tema koduleht aadressil www.raul.ee.


Tasub käia näitust vaatamas – on valus ja hea.

Kunstinäitus

Luminoso: «Bushenwald.com»
Tallinna Kunstihoones
avatud 24. augustini

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles